Sari la conținut

Cancerul ovarian: Mergeți de urgență la medic dacă aveți aceste simptome

cancer ovarian
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
femeile ar trebui să ia în considerare îndepărtarea trompelor uterine

Cancerul ovarian poate avea o supraviețuire de până la 94% dacă este depistat în primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat târziu, fapt care reduce drastic șansele de supraviețuire.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum este cancerul de sân și cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu.
Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice, de aceea, cunoașterea simptomelor este extrem de importantă și poate salva vieți.
Pe 12 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian.
În România, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian și 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine și cavitatea peritoneală.

Cele mai frecvente simptome sunt:

Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;
• Probleme de alimentație – senzația de sațietate se instalează rapid;
• Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
• Urinări frecvente și urgente;
• Oboseală extremă/persistentă;
• Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
• Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

”Dacă aveți aceste simptome, adresați-vă de urgență medicului de familie sau medicului ginecolog. Lăsați deoparte teama de un diagnostic așa grav. Cancerul ovarian depistat în primul stadiu poate avea o rată de supraviețuire de 94%. În stadiul IV, rata de supraviețuire este de doar 17%. Cel mai bine este să vă prezentați din timp la medic.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Diagnosticare

Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigații combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsia. Este important de știut ca testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian.

Cauzele cancerului ovarian

Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar. Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora.

„Coaliția mondială pentru cancerul ovarian” a făcut recent un studiu la nivel internațional pe 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian și a constatat că 9 din 10 femei au avut mai multe simptome înainte de diagnostic, dar, în același timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu știau nimic despre el înainte de diagnosticare.
Înțelegerea simptomelor și prezentarea din timp la medic poate salva vieți în cancerul ovarian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.