Sari la conținut

Cât de periculos este ASPARTAMUL? Prof. Ciurea: „Atacă neuronii”

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aspartamul este un îndulcitor artificial non caloric. Este folosit în băuturile dietetice, răcoritoare și preparatele alimentare. Pulberea de culoare albă, inodoră, este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Cât de periculos este ASPARTAMUL? Prof. Ciurea: „Atacă neuronii”

Dr. Ciurea spune că E951, adică aspartamul, „suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”. Medicul spune că cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală.

„E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”, spune Vlad Ciurea.

E 951, interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor

„Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Ce este aspartamul sau E951?

Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse. Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.

Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic. Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4.

Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în  combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.

Unde se găseşte aspartamul sau E951

Acest îndulcitor este folosit în următoartele produse:

  •  băuturi carbogazoase cu arome și coloranți
  • diferite tipuri de dulciuri
  • înghețată (nu este permis să adăugați E-951 la tipurile sale lactate și cremoase)
  • conserve și gemuri
  • muştar
  • ketchup
  • supe pentru gătit instant
  • iaurturi
  • băuturi instant cu ceai și cafea
  • băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: