Sari la conținut

Ce gustări și băuturi sunt mai potrivite pentru masa de Revelion

Anul acesta organizezi petrecerea de Revelion la tine acasă și nu știi ce să alegi când vine vorba despre gustări și băuturi? Iată câteva argumente care să te ajute să faci alegerile corecte.

Vin roșu sau vin alb?

Alegerea cea mai potrivită: vinul roșu, datorită conținutului său de resveratrol, un colorant polifenolic considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Consumat cu moderație, vinul roșu are multiple beneficii: scade colesterolul, protejează inima, controlează nivelul de zahăr din sânge, ajută la menținerea memoriei, previne răcelile, are proprietăți anti-îmbătrânire și luptă împotriva cancerului.  Spre deosebire de vinul alb care este dăunător danturii din cauza conținutului mare de acid, vinul roșu este aliatul unui zâmbet frumos împiedicând atașarea bacteriilor periculoase de dinți și prevenind cariile.

Alune sau măsline?

Alegerea potrivită: măslinele pentru că sunt bogate în grăsimi monosaturate care ajută la scăderea colesterolului. Un alt argument îl repereintă numărul scăzut de calorii, fiecare măslină având aproximativ 5 calorii și mai puțin de un gram de grăsime, pe când un pumn de alune conține aproximativ 130 de calorii și 12 grame de grăsime. Măslinele conțin valori ridicate de antioxidanți polifenolici care luptă împotriva bolilor și a îmbătrânirii, iar substanțele chimice pe care le conțin scad colesterolul din sânge și ajută la stoparea formării de plăci de aterom, primul pas spre declanșarea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare.

 Franzelă umplută sau quiche

Alegerea corectă: quiche. Ambele preparate sunt bogate în grăsimi saturate, colesterol și sodiu, însă dacă trebuie să alegem dintre două rele,nutriționiștii sunt de acord că varianta cea mai puțin dăunătoare este quiche-ul.Acest preparat are și beneficii: calciul care se găsește în brânză, proteine de înaltă calitate din ouă și substanțe nutritive din legumele conținute de quiche. Franzela umplută conține de obicei mezeluri din carne foarte procesată și aditivi, untură, diverse creme.

Brânză moale sau brânză tare

Alegerea corectă:brânză moale, din această categorie face parte urda, brânza frământată  mozzarela, brânza Brie, brânza de capră. Acest tip de brânză nu este procesată și are toate calitățile unui aliment integral, spre deosebire de brânzeturile tari care sunt procesate și de multe ori conțin coloranți (unele sortimente de brânză Cheddar au adăugați coloranți care îi dau acea culoare galben-orange) . Un alt avantaj este conținutul scăzut de calorii al acestui tip de brânzeturi, brânza de capră conținând aprpoximativ 80 de calorii și 6 grame de grăsime la 30 de grame. În plus, este bogată proteine calciu, potasiu și vitamina B2.

 Șampanie sau cocktail?

Alegerea corectă: șampania datorită conținutului mare de polifenoli care destind vasele de sânge făcând mai ușoară misiunea inimii și a creierului. în plus, șampania nu dăunează siluetei la fel de mult ca un cocktail, o cupă de șampanie conține aproximativ 75 de calorii, pe când un cocktail poate ajunge și până la 240 de calorii.

Ciuperci umplute cu brânză și mărar sau ouă umplute cu maioneză?

Alegerea corectă: ciupercile pentru că sunt bogate în proteine, minerale ca fierul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, magneziul, fosforul, calciul și numeroase vitamine. Ciupercile au multiple beneficii: scad colesterolul, mențin presiunea sangvină scăzută prevenind atacurile cerebrale, îmbunătățesc funcțiile cognitive și sunt ideale pentru diabetici și hipertensivi. Brânza are, de asemenea numeroase avantaje, fiind o sursă importantă de calciu, iar mărarul este un important aliat în lupta cu kilogramele, stimulează activitatea rinichilor și reîmprospătează respirația. Ouăle sunt și ele o sursă importantă de proteine și minerale, însă în combinație cu maioneza care poate conține aproximativ 700 de calorii la suta de grame, pot deveni un adevărat dușman al siluetei.

 

Carne de porc sau crochete de pește?

Alegerea corectă: crochete de pește. Carnea de pește este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, este bogată în acizi grași omega 3 (benefici pentru inimă, mențin sănătatea țesutului cerebral și a retinei) și conține puține calorii, fiind considerată cel mai sănătos tip de carne. Carnea de porc, consumată în exces crește riscul apariției diabetului, a bolilor de inimă și a cancerului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel