sâmbătă, august 20, 2022

Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. În vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune.

Cele mai crescute temperaturi au fost înregistrate deasupra Mediteranei, peninsulei balcanice și Turciei, uneori depășind chiar valoarea critică de 40 de grade Celsius. Pe de altă parte, un val de căldură mai puțin sever a lovit și zona insulelor britanice aducând temperaturi de peste 30 de grade în Irlanda și Regatul Unit, țări cu o climă mai rece, în general.

Te-ar mai interesa: 10 sfaturi pentru o viață sănătoasă. Vlad Ciurea: ...

Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.

Şocul termic este o afecţiune gravă, cu potenţial letal, datorată incapacităţii organismului de a se adapta la condiţiile de mediu, caracterizată din punct de vedere clinic prin creşterea temperaturii centrale peste 40°C şi prin disfuncţii ale sistemului nervos central: tulburări de conştienţă, halucinaţii, convulsii şi comă.

Factorii care predispun la aparitia hipertermiei (socul termic) sunt:

Te-ar mai interesa: Deshidratarea ar putea fi o cauză a hipotensiunii....

  • absenta aclimatizarii
  • obezitatea
  • afectunile degenerative ale cordului si vaselor de sange, cu scaderea capacitati de transport a caldurii din profunzime spre suprafata corpului
  • alcoolismul
  • deshidratare

Care sunt simptomele hipertermiei (socul termic)?

Hipertermia (socul termic) poate debuta brusc, fara perioada prodromala, cu pierderea constientei, sau lent, pana la 5 zile, cu ameteli, slabiciune, sincopa, greturi, varsaturi, uneori crampe musculare si dispnee; incetarea sudoratei precede socul.

Perioada de stare e caracterizata prin trei manifestari, deosebit de importante pentru stabilirea diagnosticului:

  • anhidroza intregii suprafete cutanate, pielea fiind calda si uscata, congestionata si uneori cianotica, in cazuri severe aparand si pete purpurii
  • hipertermia de 41-43 C
  • prezenta simptomelor si semnelor de atingere cerebrala, cu usoara confuzie si dezorientare, urmate de delir, convulsii si coma. Colapsul central sau periferic e inconstant. In faza avansata pot apare semne de soc: paloare, cianoza, hipotensiune, tahicardie, oligurie.

Cum tratam hipertermia (socul termic)?

Tratamentul hipertermiei depinde de cauze, unele forme putand fi tratate prin masuri de auto-ingrijire, iar altele constituind urgente medicale.

Te-ar mai interesa: Planta care vindecă afecțiunile pancresului și aju...

Cazurile usoare de hipertermie de efort pot fi tratate prin masuri de auto-ingrjire, precum consumul de lichide si repaus intr-o zona racoroasa.

Hipertermia produsa de anumite medicamente este frecvent tratata prin intreruperea administrarii respectivului medicament si, in unele cazuri, cu medicatie menita sa le anuleze efectul. Medicamentele recomandate de obicei pentru reducerea febrei, cum sunt paracetamolul si aspirina, se dovedesc complet ineficiente in tratarea hipertemiei.

Te-ar mai interesa: Activitatea simplă care reduce riscul de atac de c...

Cand temperatura corpului este ridicata semnificativ, se folosesc metode mecanice pentru scaderea ei si recapatarea abilitatii naturale a corpului de a-si regla temparatura. Se folosesc tehnice pasive, precum repaus intr-o camera racoroasa sau intr-o zona umbroasa, indepartarea hainelor; precum si tehnici active, cum ar fi aplicarea de comprese reci pe frunte, gat si trunchi, consumul necesarului de lichide, folosirea unui ventilator sau dezumidificator.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, în lacrimi: Nu am fost „...

O alta metoda este cea a imersiunii intr-o cada cu apa calduta, pentru a indeparta in mare masura surplusul de caldura intr-un timp scurt. Cu toate acestea, nu se recomanda imersiunea in apa foarte rece, deoarece aceasta provoca constrictia vaselor de sange si impiedica astfel caldurii sa iasa din corp.

Daca temperatura corpului ajunge la 40 grade C sau daca pacientul isi pierde cunostinta ori prezinta semne de confuzie, hipertermia este considerata urgenta medicala si impune ajutor medical specializat. In spital, pacientii cu hipertermie pot fi supusi unor masuri de tratament mai drastice, precum hidratarea intravenoasa, spalaturi gastrice cu solutie salina inghetata si chiar hemodializa.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private