Sari la conținut

Ce să NU faci de Sfântul Haralambie. Doar așa poți ține bolile și relele departe de familia ta

sarbatoare 10 februarie
sursa foto evz
sf haralambie

Sfântul Haralambie rămâne cunoscut drept un mare făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale și ocrotitor al celor flămânzi.

Conform calendarului ortodox, Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie. Această sărbătoare este foarte însemnată pentru toți credincioșii de pretutindeni, în pofida faptului că este marcată în calendar printr-o cruce neagră.

Cine a fost Sfântul Haralambie?

sarbatoare 10 februarie
sursa foto evz

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211), scrie crestinortodox.ro. A fost supus la cele mai cumplite chinuri pentru că nu s-a lepădat de credința în Hristos. Avea 113 ani. În timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Această minune a fost suficientă pentru ca cei care îl torturau să înceapă să creadă în Hristos şi să se convertească la creştinism.

Ce să NU faci de Sfântul Haralambie

Se spune,  conform tradiției populare, că e bine să dăm de pomană colivă, colaci, pâine, lumânări sau alte bucate, pentru sufletele celor adormiți. În anumite regiuni din România, se practică o superstiție bizară, care i-a intrigat pe mulți. Se presupune că femeile ar trebui să dea de trei ori înconjurul casei, însă neapărat în pielea goală. Doar așa pot îndepărta răul și boala de familiile lor.

În cazul în care aveți animale în ogradă, se zice că ar fi bine să duceți grâul la biserică pentru a-l sfinți, iar apoi să le dați acele boabe păsărilor din gospodărie la venirea verii. Grâul însă trebuie să fie curat. Astfel le veți feri de boli. De asemenea, în această zi este interzis să lucrezi. Dacă nu vă odihniți, atunci Dumnezeu vă va pedepsi și va aduce un mare necaz asupra voastră, a familiei voastre și a celorlalte animale pe care le aveți în grijă, scrie Viva.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel