Sari la conținut

Ce se întâmplă cu organismul tău când ții post?

Pentru cei care aleg, din diverse motive – religioase sau de sănătate -, să postească sau să urmeze o dietă vegetariană nutriționiștii fac o serie de recomandări, afirmând că o astfel de ”terapie”, înainte de Crăciun, are anumite beneficii.

„Referitor la această dietă se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului? Răspunsul este: categoric da. O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci și semințe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine”, afirmă, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, aproape toate alimentele, cu excepția alcoolului și zahărului, sunt surse de proteine: cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.

Nutriționistul precizează că dieta echilibrată trebuie să conțină grăsimi de calitate superioară.

„Dietele vegetariene sunt sărace în lipide, ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nuca de cocos. O problemă ar fi vitamina D, ea nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D”, arată nutriționistul.

Ea susține că mineralele sunt o categorie importantă de microelemente esențiale pentru un bun sistem imunitar, mai ales în sezonul rece.

De asemenea, calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se găsește în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine și broccoli.

Lygia Alexandrescu spune că zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.

„Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales în post. Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C și deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și sfecla roșie”, declară nutriționistul.

În opinia acesteia, marea problemă este aportul alimentar de vitamina B12 în post, vitamină care este conținută în cantități limitate în alimentele de proveniență vegetală.

„Așadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate în această perioadă, dacă există o carență rezultată în urma testelor. În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesitățile nutritive ale organismului, dieta vegetariană înainte de Crăciun are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui și nivelul colesterolului, curăță arterele și aspectul dermal, dă energie și vitalitate, digestie ușoară, memorie bună și capacitate de concentrare crescută. Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creșterea cantității de vitamine și minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și mențin greutatea corporală normală”, mai explică nutriționistul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: