Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă o persoană cu ficat gras bea cafea?

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Cofeina are o serie de beneficii pentru sănătate, dar este important să înțelegem efectele sale asupra organelor corpului.

Ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, joacă un rol cheie în detoxifierea și metabolizarea substanțelor, ajutând organismul să digere alimentele, să stocheze energie și să elimine toxinele, potrivit MedlinePlus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Cu toate acestea, factori precum o dietă deficitară, consumul excesiv de băuturi alcoolice, fumatul, consumul ridicat de grăsimi trans, alimentele cu prea mult zahăr, alimentele ultraprocesate și bolile îl pot afecta și compromite buna sa funcționare.

Contrar acestui lucru, site-ul Healthline explică faptul că, dacă există prea multă grăsime, aceasta poate provoca inflamații, care provoacă daune și creează cicatrici. În cazurile severe, această cicatrizare poate duce la insuficiență hepatică. Atunci când această afecțiune apare la o persoană care bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras alcoolic.

Astfel, pentru a evita apariția acestei afecțiuni, trebuie să se aibă grijă de dieta proprie, iar unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le urmărim este să slăbim dacă există câteva kilograme în plus. De fapt, Medline Plus, site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, indică faptul că aceasta este o modalitate de a reduce grăsimea, inflamația și fibroza din ficat.

Un consum moderat de cafea este bun pentru sănătate

De fapt, mai multe dovezi științifice susțin că un consum moderat de cafea este bun pentru sănătate. Un studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) a descoperit o legătură între nivelurile ridicate de cofeină din sânge și reducerea riscului de diabet și de grăsime corporală. Alte cercetări britanice sugerează că „consumul a două-trei cești de cafea pe zi este asociat cu o speranță de viață mai mare prin reducerea riscului de aritmii, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”.

Beneficiile consumului de cafea sunt multe, dar cel mai important este că ajută la prevenirea anumitor boli datorită nutrienților pe care îi conține și a faptului că este un vasoconstrictor.

Din acest motiv, dacă în urma analizelor se detectează ficat gras, una dintre recomandările doctorului Verónica Ayala, gastroenterolog la Spitalul Metropolitano, este să se consume cafea, deoarece, potrivit spitalului, „în ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că un consum echivalent a trei cești de cafea poate fi benefic în prevenirea progresiei bolii ficatului gras”.

În plus, expertul a precizat: „cafeaua nesolubilă este bogată în antioxidanți, ceea ce o face bună pentru ficatul gras, însă consumul în exces poate avea efecte nocive asupra organismului, de aceea este important să vă consultați întotdeauna medicul”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel