sâmbătă, iunie 19, 2021

Certificatul verde COVID va fi implementat în toate țările pregătite începând cu 1 iulie. Anumite state au adoptat deja acest document, în urma testelor efectuate asupra funcționării certificatului. Ce

se va întâmpla cu datele personale pe care acest certificat le conține și care este nivelul de siguranță?

De la 1 iulie, majoritatea statelor vor circula cu ajutorul certificatului verde COVID. Acesta va conține informații personale despre titular, precum și informații despre vaccinare, prezența anticorpilor după infectare sau dovada unor teste Covid-19 negative.

Certificatul verde COVID, eliberat de la 1 iulie și în România

Certificatul verde COVID va putea fi eliberat în România de la 1 iulie, când va fi lansat și la nivel european. Până atunci va fi finalizată și aplicația informatică dezvoltată pentru a

permite eliberarea celor trei tipuri de certificate de vaccinare, de ieșire din boală și de testare, a anunțat directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Sorin Bălan, potrivit Rador.

„Se va accesa un portal. Pe acest portal persoana care dorește descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziție. După aplicarea cererii, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal înregistrat pe platforma informatică acest certificat”, explică Ionel Sorin Bălan.

Dovada deţinerii unui certificat verde COVID va putea fi făcută prin mijloacele electronice prin descărcarea documentului pe telefonul mobil sau fizic prin prezentarea lui în forma tipărită.

Ce se va întâmpla cu datele personale?

Spania este una din primele țări care au început să emită certificatul COVID digital valabil în Uniunea Europeană, care va deveni operațional în toate statele membre începând cu 1 iulie. Autoritățile spun că este un pas decisiv în deschiderea Spaniei spre o mobilitate internațională sigură.

Potrivit guvernului de la Madrid, documentul este sigur și respectă

confidențialitatea datelor personale. Când un certificat este verificat într-un stat diferit de cel unde a fost emis datele nu sunt reținute de sistem. Acest certificat facilitează intrarea în toate țările Uniunii Europene și este de așteptat ca procesul de control la frontiere să fie mai rapid. În lipsa acestui document, accesul va fi mai lent și autoritățile pot impune măsuri suplimentare, precum testele sau carantina.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri