Sari la conținut

Conexiunile dintre divertisment și bunăstarea psihologică

Divertismentul este o parte esențială a vieții noastre. Fie că vizionăm un film, că ascultăm muzică, că jucăm jocuri video sau că asistăm la un spectacol, starea de spirit ni se schimbă în bine.

Dar divertismentul nu este doar o sursă de distracție, ci oferănumeroase beneficii pentru sănătatea noastră mintală și bunăstarea generală.

Unul dintre cele mai semnificative efecte este reducerea stresului. Angajarea în activități distractive ajută la reducerea nivelurilor de stres și anxietate și oferă un răgaz temporar față de provocările și presiunile vieții de zi cu zi. Acest lucru se datorează faptului că divertismentul eliberează endorfine – substanțele chimice „bune” din creier, care declanșează emoții pozitive și reduc hormonii de stres precum cortizolul.

Pe lângă eliminarea stresului, divertismentul ne poate îmbunătăți și funcționarea cognitivă. De exemplu, jocul video poate îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor și poate perfecționa coordonarea ochi-mână, în timp ce vizionarea unor emisiuni TV educaționale sau documentare ne poate extinde cunoștințele și ne poate crește nivelul de înțelegere a lumii din jurul nostru.

În plus, divertismentul favorizează socializarea, pentru că participăm la o asemenea activitate împreună cu familia sau cu prietenii. Chiar și activitățile de entertainment online, cum ar rețelele sociale sau jocurile de norocdisponibile la diferite casinouri din Romania, pot reuni oamenii.

Neglijarea activităților recreative este nocivă

S-a demonstrat că divertismentul poate stimula învățarea socială și emoțională, care este crucială pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale pozitive și a sinelui.Pentru unii, este de ajutor să își petreacă timpul în sala de fitness, în timp ce alții preferă să se relaxeze afară, în natură.

Cercetătorii au realizat sondaje privind sănătatea mintală a subiecților care consideră că timpul liber este timp pierdut. Cu cât oamenii văd mai inutile activitățile de divertisment, cu atât au probleme mai mari de anxietate și depresie. Neglijarea activităților recreative poate avea efecte negative asupra sănătății mintale pe termen lung.

Pentru mulți, sacrificarea timpului liber pentru muncă, în special în primele etape ale unei cariere, va contribui la formarea unei mentalități care trece cu vederea necesitatea activităților de agrement. „Ocupat” devine treptat un simbol al succesului, deoarece oamenii tind să se laude că sunt ocupați, chiar și pe site-urile de socializare.

Beneficiile activităților de divertisment

Pe de altă parte, activitățile recreative adaptate intereselor personale, fizice sau artistice, pot aduce schimbări pozitive asupra sănătății mintale, relaxând mintea și creând un mediu de conexiune cu cei din jur. Participarea la activități de divertisment este la fel de importantă ca și schimbarea stilului de viață prin exerciții fizice sau alimentație sănătoasă, datorită rezistenței la presiunile generatoare de stres.

Pentru cei care sunt atât de concentrați pe progres și productivitate încât consideră că poate fi dificil să se relaxeze, organizarea programului și adăugarea mai multor ore de timp liber contribuie la un stil de viață mai sănătos. Investiția în timpul liber poate fi o provocare la început, mai ales atunci când sunt prezente simptome de stres, depresie sau tulburări de anxietate.

Într-un asemenea context, oamenii ar trebui să se gândească la lucruri pe care le place cu adevărat să le facă sau să noteze momentele relaxante sau fericite, astfelîncât să poată identificaun tipar dedivertisment care li se potrivește. Astfel, „rețeta” poate fi aplicată oricând va fi nevoie, pentru refacerea echilibrului emoțional.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel