Sari la conținut

Creierul are nevoie de pauză! Profesorul Vlad Ciurea, despre greșeala pe care o facem cu toții

Creierul are nevoie de pauză! Greșeala pe care o facem cu toții! Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Total greșit!”

De „Ziua statului degeaba”, prof. dr. Vlad Ciurea, specialist neurochirurg, a vorbit într-o postare pe rețelele de socializare despre importanța odihnei pentru buna funcționare a organismului.

Cu toate că sfârșitul de săptămână ar trebui să fie dedicat în întregime „statului degeaba” și lucrurilor neplăcute, cei mai mulți dintre noi folosesc aceste zile libere pentru a rezolva problemele cotidiene, menținând astfel un ciclu al stresului.

„Este total greșit!” ne avertizează profesorul Vlad Ciurea, care ne reamintește că trebuie să avem momente în care să ne „scaotem din priză”, zile în care să facem lucruri care ne fac plăcere, să ne plimbăm în natură, să citim cărți sau să vorbim cu cei pe care-i iubim.

Creierul are nevoie de pauză! Greșeala pe care o facem cu toții! Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Total greșit!”

„Americanii au „inventat” prin anii ‘70 „Ziua statului degeaba”. A pornit ca o glumă a unui jurnalist, care voia să semnaleze că moda aceasta de a desemna „o zi pentru orice” devenise deranjantă. Știați, de exemplu, că au o „Zi a picnicului cu ursuleți de pluș”? Sau „Ziua fermoarului”?…Dar iată că „Ziua statului degeaba” a prins! De ce?

Pentru că oricine are nevoie să NU FACĂ NIMIC măcar o zi din an. Sigur că pentru asta avem, teoretic, sfârșitul de săptămână… Dar eu personal cunosc multă lume care așteaptă acest sfârșit de săptămână pentru a-și pune în ordine o mulțime de lucruri și nu pentru odihnă. Total greșit!

A-ți lua răgaz, a-ți trage sufletul, a sta în tihnă nu sunt nici vorbe goale, nici răsfăț. Este o obligație pe care o avem față de organismul nostru. Așa cum nu putem forța la nesfârșit o mașină, nici corpul nu-l putem obliga să răspundă non stop la comenzi. În cele din urmă, și centrul de comandă, creierul, are nevoie de pauză.

Ce înseamnă a-ți lua răgaz? A face lucruri plăcute, odihnitoare: plimbare în natură, conversație plăcută, mers la biserică, la un muzeu, citit o carte, timp petrecut cu nepoți sau cu animăluțul de companie, vizionat o comedie, ascultat muzică, desenat, timp dedicat unui hobby… Activități care ne relaxează, care efectiv ne fac plăcere, care nu ne „țin în priză” și nu ne stresează.

Odihna este CAPITALĂ pentru o bună funcționare a noastră pe termen lung. Profitați de zilele libere, de soare, de natură – slavă Domnului, suntem binecuvântați cu o țară superbă!”, a scris profesorul Vlad Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel