Sari la conținut

Cum alegi pasta de dinți corectă? Reguli de care trebuie să ții cont

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum alegi pasta de dinți corectă? Reguli de care trebuie să ții cont.

Alături de șampon și de săpun, pasta de dinți este produsul cel mai uzitat pentru igiena personală. Deși fiecare dintre noi avem acest produs în casă, puțini știu și cum trebuie ales, astfel încât să fie cu adevărat benefic pentru igiena orală.

Pentru dantură hipersensibilă este recomandată o pastă de dinţi specială. Pentru întărirea smalțului dentar, este esenţial să folosiți o pastă de dinţi cu fluor. Dacă aveți probleme cu gingiile (sângerări, retrageri ale gingiei), alegeți o pastă de dinţi fără abrazivi. Elementele anti-tartru prezente în pastele de dinţi sunt bogate în vitamină B5 şi E, cu rol e protejarea mucoasei bucale şi acţiune antioxidantă.

Citește cu atenție ambalajul

Producătorii din acest domeniu pun, în principal, accentul pe pe aspectul ambalajului și uneori pe forma tubului. Se știe că ambalajul vinde marfa, aș că, dincolo de dinții albi și frumoși pe care îi vedeți pe cutia de pastă de dinți, ar trebui să fiți foarte atenți la mesaj. Trebuie să știți exact genul de pastă de dinți de care aveți nevoie.

Mai exact, pastă de dinți pentru albirea dinților, probleme gingivale, sau sensibilitate dentară. Recomandarea specialiștilor este aceea de a analiza mai profund preparatul. Pentru că, după cum se știe, uneori aparențele sunt înșelătoare. Datele detaliate despre pasta de dinți care-ți face cu ochiul te-ar putea salva de multe neplăceri și chiar de unele boli ale dinților.

Îndepărtarea tartrului este o altă problemă pe care unele produse de pe rafturi promit că o pot rezolva, dar iată și primul secret. În cazul în care igiena orală lipsește din programul zilnic, nici o pastă minune nu va îndepărta stratul de reziduuri alimentare care s-a format la baza dinților. Unica soluție este procedura de detartraj dentar, pe care o vei putea face doar la o clinică stomatologică cu servicii calitative.

Cum alegi pasta de dinți corectă?

Conform legii, fiecare produs trebuie să conțină o etichetă pe care să fie incluse toate informațiile referitor la componentele din care este realizat. Acest lucru este valabil și pentru  pasta de dinți.

Consultă cu atenție eticheta produsului

O atenție sporită trebuie să o atragi asupra indicelui de abrazivitate RDA (măsură a puterii abrazive a particulelor de curățare la utilizare). Este cea mai importantă componentă pe care trebuie să o ai în vedere când citești o eticgetă. Specialiștii îți recomandă ca pentru uz zilnic să alegi o pastă de dinți a cărei indice să nu depășească 50.

Este adevărat că, dacă indicele este mai mare atunci și petele de pe dinți vor fi curățate mai profund. Cea mai mare abrazivitate o au tipurile de pastă cu indicele 80. Însă, asemenea produse trebuie folosite cel mult de două ori pe săptămână, asta pentru că pot deteriora dinții grav.

Este bine să eviți pasta care înălbește dinții

Deși ești tentat să rezolvi repede problema albirii dinților, pasta pentru albirea dentară nu e mereu cea mai indicată variantă. Mai mult ca atât, deseori o asemenea pastă va avea un indice de abrazivitate ridicat. Acest lucru va duce, așa cum s-a menționat mai sus, la zgârâierea smalțului, iar în cele din urmă îți vei provoca singur daune diamantelor tale albe. Dacă își dorești o albire dentară, mai degrabă adresează-te stomatologului tău.

Prea mult fluor e dăunător pentru sănătatea dentară

Fluorul este o substanță care întărește smalțul dinților și îi protejează de apariția unor carii dentare. Cu taote acestea, prea mult fluor poate duce la fluoroză. Fluoroza este procesul în care capacitatea osoasă a dintelui scade, astfel apar anumite pete sau chiar crăpături. Cu alte cuvinte, dinții au de suferit, dacă cantitatea acestei substanțe este depășită.

Evită utilizarea aceleiași pastă de dinți un timp îndelungat

Se întâmplă de foarte multe ori, să găsești un anume tip de pastă de dinți de care pur și simplu te îndrăgostești. Sfatul specialiștilor este acela de a varia produsele de igienă. Poate e bună pasta ta cotidiană, dar aceasta s-ar putea să nu-ți mai curețe în profunzime cavitatea. Mai ales că zilnic noi bacterii îți invadează gura, deci, ce-ar fi dacă și pasta de dinți va fi una nouă? De asemenea, nu ignora ața dentară și apa de gură – aliați de încredere împotriva bacteriilor.

Cum alegi pasta de dinți corectă?

Ştiaţi că

Orice pastă de dinţi are un pătrăţel colorat pe partea de jos a tubului? Ei bine, fiecare culoare are o semnificaţie, care arată faptul că faptul pasta este facută din ingrediente naturale și medicinale.

Verde: Naturală

Albastră: Naturală şi Medicinală

Roşie: Naturală şi Chimicală

Neagră: Pur Chimical

 

Pasta de dinti: semnificatia culorilor de pe tub » Lady 4 Lady's

Știați că

Prima pastă de dinți a fost făcută din sare, piper, frunze de mentă și flori de iris? Egiptenii au adunat toate aceste componente și au format renumita pastă destinată curățirii dinților. În prezent componentele ce intră în pasta de dinți sunt variate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel