Sari la conținut

Cum să faceți față unui mediu toxic la locul de muncă. Semne ale unui mediu de lucru toxic

Ți-e frică de gândul să mergi la muncă? Este pentru că locul de muncă este plin de negativitate, descurajare sau lipsă de respect? Indiferent dacă aveți de-a face cu un șef nervos, cu o sarcină de muncă nerezonabilă sau cu colegi rău intenționați, un mediu de lucru toxic poate avea un impact serios asupra sănătății dumneavoastră mintale. Toxicitatea la locul de muncă poate duce la niveluri ridicate de anxietate, stres, insomnie și depresie. De aceea trebuie să recunoașteți semnele unui mediu de lucru toxic și să identificați când trebuie să plecați.

Potrivit unui sondaj Talent Works, un mediu toxic este cel mai comun factor care descurajează femeile de la îndeplinirea unor roluri tehnologice, 21% citând experiențe frecvente. Cu toate acestea, aproximativ 1,3% dintre angajații americani ai companiilor mari își descriu locul de muncă ca fiind toxic. Nu numai că toxicitatea la locul de muncă este larg răspândită, dar este și dăunătoare pentru bunăstarea generală și sănătatea mintală a angajaților.

Semne ale unui mediu de lucru toxic

Un mediu de lucru toxic te poate face să te simți nesigur din punct de vedere psihologic și nu este nevoie să simți negativitate constantă, agresivitate sau competiție nesănătoasă. Un studiu recent a definit un loc de muncă toxic având următoarele:

 • Conducere ofensivă sau agresivă
 • Hărțuire
 • Comportament narcisist
 • Ostracizare
 • Hărțuire
 • Comportament amenințător din partea colegilor sau managerilor

Următoarele semne pot crea sau contribui la o mai mare toxicitate la locul de muncă:

 • Micromanagement
 • Comportament de clich
 • Discriminare sau hărțuire
 • Un șef care te pregătește pentru eșec
 • Bârfe excesive
 • Microagresiuni
 • Condiții de lucru nesigure
 • Lipsa de respect
 • Sarcini de lucru nerealiste
 • Colegii de serviciu au un comportament inadecvat

Asociația Americană de Psihologie vă sugerează următoarele sfaturi dacă vă aflați într-o situație de muncă nesănătoasă sau toxică.

Nu vă aplecați la nivelul unui coleg toxic

Este foarte important să nu recompensați comportamentul rău. Când colegul tău de serviciu se plânge despre tendința managerului tău de a părăsi serviciul cu 45 de minute mai devreme, dați-vă înapoi pentru a evita bârfele, în ciuda a cât de tentante ar putea fi. În schimb, oferă un răspuns neutru și pivotează către un subiect nou. Odată ce își dau seama că nu doriți să participați la bârfe, probabil că vor căuta în altă parte pentru a face acest lucru.

Stabiliți limite sănătoase

Dacă știi că mediul tău de lucru este toxic, stabilește limite sănătoase, astfel încât viața profesională și viața de acasă să fie separate.

De exemplu, luați în considerare oprirea telefonului de la serviciu după o anumită oră în fiecare zi și răspundeți la e-mailurile de la serviciu numai în timpul programului de lucru. Exersați să vă comunicați clar limitele managerului și colegilor.

Dacă se întâmplă să treacă o graniță, adresați-o imediat, astfel încât să nu se mai repete. Un sondaj a constatat că unul din 11 angajați s-a simțit nerespectat de managerul lor; 11,6% s-au simțit nerespectați de companie în ansamblu.

Lăsați-vă stresul de la locul de muncă la ușă

Pentru a reține sugestia anterioară, crearea de limite poate ajuta la stabilirea unui echilibru sănătos între viața profesională și viața privată. Ocazional, să vorbești despre munca ta unui coleg de cameră, părinte sau partener este complet diferit fațî de a face din acest lucru, subiectul principal.

Fii conștient de cât de des vorbești despre locul tău de muncă în jurul oamenilor de care îți pasă. Asigurați-vă că majoritatea conversațiilor pe care le aveți sunt despre alte lucruri decât colegul de muncă enervant sau șeful de microgestionare.

Viața este despre echilibru!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel