Sari la conținut

Dacă ai diabet, evită să mănânci aceste 5 combinații de alimente la micul – dejun!

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Micul dejun este o ocazie de a da tonul zilei, în special pentru persoanele care suferă de diabet. Masa de dimineață poate dicta nivelul de zahăr din sânge mai târziu în cursul zilei, ceea ce are un impact asupra dispoziției, energiei și sănătății generale. Mâncatul micului dejun nu trebuie să fie stresant, totuși: poate fi distractiv, delicios și hrănitor.

Una dintre cele mai bune modalități de a pregăti o masă de dimineață echilibrată este să învățați despre modul în care anumite alimente vor avea un impact asupra glicemiei, astfel încât să puteți alcătui mese care să vă susțină obiectivele. Din fericire, nu există un plan unic pentru cea mai bună dietă pentru diabet, așa că aveți o mulțime de opțiuni. Iar faptul de a vă bucura de alimente culturale familiare și de a vă menține plăcerea de a mânca sunt factori importanți pentru o dietă sănătoasă constantă și un succes pe termen lung.

5 greșeli frecvente la micul dejun dacă ai diabet

Săriți peste micul dejun în întregime

Fie că renunți la micul dejun pentru că urmezi postul intermitent sau pentru că nu prea îți place să iei micul dejun în general, află că există anumite considerații pentru persoanele cu diabet. În primul rând, dacă iei medicamente pentru a-ți gestiona glicemia, săritul peste micul dejun îți poate crește riscul de a avea un nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă au existat schimbări în ceea ce privește orarul meselor pentru a determina cel mai bun program pentru dumneavoastră.

Dincolo de asta, a spune nu la o masă de dimineață vă poate afecta, de asemenea, pofta de mâncare.

„Văd oameni care sar peste micul dejun doar pentru a se simți foarte înfometați mai târziu în timpul zilei și exagerează cu carbohidrații”, spune Caroline Thomason,  dietetician și educator în diabet cu sediul în Washington, D.C.

alimente care ajută la slabit
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În schimb, ea recomandă să consumați o masă bogată atât în proteine, cât și în fibre, ceea ce va ajuta la menținerea glicemiei mai stabile pe parcursul zilei, astfel încât să puteți evita atât glicemia ridicată, cât și cea scăzută. Evitarea oscilațiilor semnificative este o componentă importantă a gestionării diabetului, deoarece glicemia prea ridicată sau prea scăzută poate crește riscul de a dezvolta complicații ale diabetului.

Dacă preferați să luați un mic dejun ușor, luați în considerare consumul unui măr cu unt de nuci și scorțișoară, fructe de pădure proaspete cu nuci și semințe tocate sau pere feliate cu iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi.

Micul dejun este sărac în fibre

Fibrele – partea nedigerabilă a carbohidraților care se găsește în plante – sunt importante pentru gestionarea zahărului din sânge și pentru creșterea senzației de sațietate, precum și pentru promovarea sănătății inimii, digestive și intestinale.

„Fibrele sunt cheia sănătății și a gestionării diabetului”, spune Jacinda Shapiro, asistentă medicală înregistrată, specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului și proprietar al EmpowerMe Diabetes Health.

Fibrele promovează producția de acizi grași cu lanț scurt care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge, spune ea. Potrivit Asociației Americane de Diabet, persoanele cu diabet ar trebui să urmărească să mănânce aceeași cantitate de fibre ca și populația generală, sau 25 până la 38 de grame de fibre zilnic.

Micul tău mic dejun este bogat în carbohidrați rafinați și grăsimi saturate

Produsele tradiționale de mic dejun bogate în carbohidrați – granola, brioșele, gogoșile și produsele de patiserie sau pâinea albă și untul cumpărate din magazin – conțin puține fibre și multe grăsimi saturate. Această combinație crește glicemia și vă pune inima în pericol.

„Combinarea grăsimilor cu carbohidrații rafinați este un dezastru pentru glicemia”, spune Peggy Kraus, fiziolog clinic de exerciții fizice și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului.

Sunteți supraalimentați

Lipsa unor mese consistente poate duce la o glicemie neregulată și la supraalimentație. De exemplu, dacă săriți peste micul dejun într-o zi și mâncați un mic dejun foarte copios în ziua următoare, este mai probabil să observați că glicemiile sunt incoerente. Acest lucru variază, bineînțeles, în funcție de medicamentele pe care le luați, de ceea ce ați mâncat, de cât de mult ați mâncat și de nivelul de activitate.

Dacă observați glicemii ridicate la două ore după micul dejun, uitați-vă la ceea ce tocmai ați mâncat. Încercați să mâncați aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați la micul dejun în mod constant și evaluați cum răspunde organismul dumneavoastră.

Beți suc de fructe

1Sucurile, chiar și cele 100% din suc de fructe, nu au fibre. Acest lucru nu înseamnă că nu au valoare nutritivă, dar pentru persoanele cu diabet, consumul de suc este folosit de obicei pentru a readuce rapid nivelul scăzut de zahăr din sânge. Dincolo de această nevoie, creșterea prea mare a glicemiei crește producția de insulină, ceea ce poate duce la o creștere mai mare în greutate”, spune Shapiro.

În loc să beți suc, optați pentru fructe proaspete întregi, care conțin fibre, și asociați-le cu o sursă de proteine. Dacă vă place sucul proaspăt și face parte din cultura dumneavoastră, includeți-l în masă și limitați-vă la o porție de o jumătate de cană.

Concluzii

Micul dejun oferă o oportunitate de a vă începe ziua în concordanță cu obiectivele dumneavoastră de sănătate. Dacă mâncați pentru a susține o glicemie sănătoasă, este deosebit de important să includeți alimente bogate în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase pentru inimă, limitând în același timp zahărul adăugat și grăsimile saturate.

Intrarea într-o rutină bună a micului dejun nu trebuie să fie plictisitoare sau dificilă. Faceți o listă cu alimentele pe care le iubiți și creați combinații dense în nutrienți care să se potrivească cu stilul dvs. de viață. Dacă aveți dificultăți, apelați la furnizorul de servicii medicale pentru ajutor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel