marți, mai 30, 2023

Cauze ale durerilor de cap. Ne place sau nu, durerea de cap este extrem de des întâlnită și majoritatea oamenilor experimentează acest tip de durere, la un moment dat în viață.

Și dacă durerea episodică nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, fiind ușor de gestionat cu analgezice, pentru unii pacienți durerea devine o parte integrantă a existenței lor, înrăutățindu-le semnificativ calitatea vieții.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

Durerea dureroasă și pulsatilă poate fi debilitantă și poate duce la întâmplări ratate, fie profesionale sau personale. Indiferent dacă sunteți predispus la migrene, cefalee tensională sau cefalee de tip cluster, ați putea să le reduceți frecvența identificând ce le provoacă.

Iată o privire asupra celor mai frecvente declanșatoare pentru fiecare dintre aceste tipuri de dureri de cap.

Cauze pentru care te doare capul: Stres

Stresul poate provoca încordarea mușchilor la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce duce adesea la dureri de cap tensionate.

„Se crede că începe în mușchi. Când durerile de cap tensionate devin frecvente, durerea în mușchii umărului și gâtului este resimțită de creier ca durere în cap”, spune dr. Sait Ashina, un neurolog de la Harvard- Centrul medical afiliat Beth Israel Deaconess, potrivit health.harvard.edu.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Stresul este, de asemenea, un declanșator comun pentru migrene.

Cura de slabire

Deși este mai puțin cunoscut, și foamea poate declanșa o migrenă sau cefalee. Dar consumul anumitor alimente poate declanșa migrene. Ar putea fi doar un tip de aliment, cum ar fi fasolea sau nucile, sau multe alimente, cum ar fi avocado, banane, brânză, ciocolată, citrice, hering, produse lactate și ceapă.

„Alimentele procesate cu nitriți, nitrați, coloranți alimentari galbeni sau glutamat monosodic pot fi deosebit de problematice”, potrivit dr. Ashina.

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

Cauze pentru care te doare capul: Alcool

Alcoolul este o cauză comună a migrenei și a durerilor de cap în grup. Pentru unii oameni, câteva pahare de vin roșu sunt tot ce este nevoie pentru a provoca o durere de cap, deși orice fel de alcool poate fi un declanșator.

Nu este clar dacă alcoolul în sine este de vină sau dacă o altă componentă a băuturii cauzează problema.

Mediu inconjurator

Factorii de mediu precum lumina puternică, fumul, umiditatea, mirosurile intense sau vremea rece sunt asociați cu migrenele.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

Cefaleele de timp cluster par să fie sezoniere și apar adesea primăvara sau toamna”, spune dr. Ashina. „Este ceva în mediu, dar încă nu putem spune exact ce este.” 

Cauze pentru care te doare capul: Hormoni

Modificările nivelului de estrogen sunt asociate cu migrenele la femei, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ciclurile menstruale pot fi legate de migrenă la femeile mai tinere.

Nivelurile variate de estrogen în timpul perimenopauzei pot provoca uneori migrene la femeile care nu le-au mai experimentat niciodată.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Terapia cu estrogeni poate fi, de asemenea, un declanșator al migrenei. Menopauza pare să pună capăt migrenelor la majoritatea femeilor.

Cauze pentru care te doare capul: Renunțarea la cafea

Dacă în mod normal consumați cofeină în cafea sau ceai, întreruperea bruscă a consumului poate declanșa o migrenă. Acest lucru se poate datora faptului că cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze.

Fără cofeină, vasele de sânge se lărgesc și se umflă cu fiecare bătaie a inimii – un motiv principal pentru durerea puternică a migrenelor.

Cauze pentru care te doare capul: Lipsa de somn

Lipsa somnului este asociată cu migrene și dureri de cap tensionale.

„Nu știm de ce, dar știm că există o corelație și că somnul poate duce la ameliorarea durerii. Uneori, oamenii se simt mai bine după trag un pui de somn”, mai spune dr. Ashina.

Ce poti sa faci: ține un jurnal

Înțelegerea cauzelor declanșatoare a durerii de cap vă poate ajuta să evitați durerile de cap în viitor. Dar identificarea declanșatorilor poate fi dificilă, mai ales dacă aveți mai multe.

Dr. Ashina recomandă să țineți un jurnal pentru a nota ziua, ora, simptomele și circumstanțele din jurul unei dureri de cap (ce ați mâncat? unde s-a întâmplat?).

Dacă evitarea declanșatorilor nu este suficientă pentru a ține durerile de cap la distanță, discutați cu medicul dumneavoastră.

Există multe medicamente prescrise, precum și tratamente fără pastile (acupunctură, meditație, biofeedback, terapie de relaxare) care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap.

„Asigurați-vă că dormiți suficient, faceți exerciții fizice, aveți o dietă sănătoasă, limitați consumul de alcool și reduceți stresul”, recomandă dr. Ashina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private