Sari la conținut

De ce unele persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă devreme? Acum s-a aflat de ce

aliment care ajuta la sanatatea inimii
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.
Aliment care ajuta la sanatatea inimii

Bolile de inimă.  Bolile de inimă și infarctul devin tot mai frecvente în cazul oamenilor tineri, astfel că persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă devreme. Experții au explicat care este fenomenul.

Ateroscleroza este acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor. Deoarece se dezvoltă în timp, majoritatea oamenilor nu își dau seama că o au până când au un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Factorii de risc tipici pentru dezvoltarea arteriosclerozei includ colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice și dieta bogată în grăsimi. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din infarctele miocardice apar la persoane aparent sănătoase, cu niveluri plasmatice medii sau scăzute ale colesterolului LDL.

Cercetătorii americani au identificat acum o posibilă cauză: Este vorba despre o mutație în gena numită ACTA2, care poate face ca persoanele de 30 de ani – cu niveluri normale de colesterol și fără alți factori de risc – să dezvolte boala coronariană, se arată într-un raport publicat de European Heart Journal.

risc de a dezvolta boli de inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Gena ACTA2 codifică o proteină specifică care nu are nimic de-a face cu colesterolul”, a declarat dr. Dianna Milewicz, autor principal al studiului, profesor și director al diviziei de genetică medicală de la facultatea de medicină McGovern din cadrul UTHealth Houston.

„A fost o surpriză să constatăm că persoanele cu mutația genei” aveau ateroscleroză la o vârstă tânără și fără factori de risc”, a mai spus medicul.

ACTA2 se găsește de obicei în celulele musculare netede, care căptușesc arterele și permit arterelor să se contracte pentru a controla presiunea și fluxul sanguin.

Numai că oamenii de știință au descoperit că, dacă proteina codificată de această genă nu este pliată corect din cauza mutației și declanșează stres în celula musculară netedă, ceea ce forțează apoi celula să producă mai mult colesterol pe plan intern, indiferent de nivelul de colesterol din sânge, se formează placa aterosclerotică.

„Această descoperire este unică prin faptul că am găsit o cale complet nouă către ateroscleroză”, a mai spus omul de știință.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel