Sari la conținut

Declarație șoc. Nu există un sindromul long Covid, susține o agenție de sănătate: „Poate provoca frica inutilă”

gripa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Gripa

Termenul Long Covid ar trebui aruncat la o parte, susțin experții australieni, care au descoperit că simptomele celor care sufereau de un an nu diferă cu nimic de virusul tipic, cum ar fi gripa.

Cercetătorii medicali susținuți de guvernul din Australia spun că este timpul să nu mai folosim expresia care induce frica. 

Este timpul să nu mai folosiți termenul Long Covid

Long Covid a devenit populară după ce un volum mare de persoane testate pozitiv pentru COVID a condus la apariția unor „simptome de oboseală virală” în general non-severe, care ar fi trecut neobservate, în mod normal, potrivit canberratimes.com.au.

„Credem că este timpul să încetăm să mai folosim termeni precum „Long COVID””, a spus dr. John Gerrard, directorul sanitar din Queensland, care a supravegheat studiul recent lansat.

„Acest termen sugerează în mod greșit că există ceva unic și excepțional în ceea ce privește simptomele pe termen lung asociate cu acest virus”, a explicat el, adăugând că „această terminologie poate provoca teamă inutilă și, în unele cazuri, hipervigilență la simptome mai lungi care pot împiedica recuperarea”, a avertizat Gerrard.

Cercetătorii de la Queensland Health au chestionat 5.112 bolnavi de simptome cu vârsta de 18 ani și mai mult pentru a ajunge la concluzia lor.

long covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele raportate au inclus:

  • oboseală,
  • ceață cerebrală,
  • tuse,
  • dificultăți de respirație,
  • modificare a mirosului și gustului,
  • amețeli,
  • bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

Simptomele long Covid nu sunt mai grave decât cele de după gripă

Cercetătorii și-au luat subiecții dintr-un grup de australieni bolnavi care au făcut teste pentru COVID-19 – testări atât pozitive, cât și negative – la sfârșitul primăverii anului 2022, interogându-i un an mai târziu cu privire la simptomele și calitatea vieții.

  • 16% dintre respondenți au declarat că au avut simptome în primăvara anului 2023, 
  • 3,6% au raportat „deteriorări funcționale moderate până la severe” în viața lor de zi cu zi.

Nu s-a găsit nicio dovadă că adulții care au fost testați pozitiv în 2022 s-au confruntat cu acest nivel crescut de afectare la o rată mai mare decât cei care au fost testați negativ sau cei care pur și simplu au avut gripă.

Studiul a remarcat că ratele de „Long Covid” diagnosticat au fost mai mici decât în ​​alte țări, din cauza restricțiilor stricte impuse de guvernul australian în timpul pandemiei.

Documentul final urmează să fie prezentat luna viitoare la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din Barcelona din 2024.

„În sistemele de sănătate cu populații foarte vaccinate, COVID-ul de lungă durată poate părea a fi o boală distinctă și severă din cauza volumelor mari de cazuri de COVID-19 în timpul pandemiei”, a spus Gerrard.

„Cu toate acestea, am constatat că ratele simptomelor în curs și ale deficiențelor funcționale nu se pot distinge de alte boli post-virale”, a continuat el. „Aceste constatări subliniază importanța comparării rezultatelor post-COVID-19 cu cele care urmează altor infecții respiratorii și a cercetărilor ulterioare privind sindroamele post-virale.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel