Sari la conținut

Dr. Virgiliu Stroescu, semnal de alarmă despre fructul verii la români: „Dacă mănânci prea mult, pancreasul explodează!”

Virgiliu Stroescu
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentație sănătoasă pentru om

Din cuprinsul articolului

Virgiliu Stroescu, medic primar în endocrinologie şi doctor în medicină, atrage atenţia asupra pericolelor asupra organismului ale unuia dintre cele mai consumate fructe de români în special în sezonul cald.

Potrivit medicului, deşi este un fruct ideal de vară, care oferă hidratare și revigorare, acest fruct poate fi extrem de dăunător dacă este consumat în exces.

„Dacă mănânci numai pepene toată vara, după 3-4 luni ai ajuns la diabet. Pepenele e plin de zahăr. Pepenele în sine e foarte bun, dar dacă mănânci prea mult pancreasul explodează”, a spus medicul Virgiliu Stroescu la România TV.

Întrebat care pepene este mai bun pentru sănătate, roşu sau galben, medicul Virgiliu Stroescu a declarat: „Păi fiecare dintre  ele are alte calităţi. Trebuie amestecate frumos, Dumnezeu a fost foarte grandoman în privinţa alimentaţiei”.

Efecte benefice

Acest fruct oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare. Pe lângă magneziu și potasiu, pepenele roșu conține fibre, beta caroten și acid folic.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

Pepenele se consumă crud, pe stomacul gol, nicidecum după masă. Însă, dacă, de exemplu, ai prea mult pepene în frigider și nu mai ai poftă să-l consumi că atare, îți poți pregăti un smoothie din pepene adăugând și alte fructe ori condimente (căpșuni, zmeură, mentă, ghimbir) sau legume (spanac, castraveți etc.).

Valori nutriționale

O cană (152 de grame) de pepene roșu, tăiat cubulețe, conține:

43 de calorii

0 grame de grăsimi

2 miligrame de sodiu

11 grame de carbohidrați (dintre care 9 grame de zahăr)

1 gram de fibre.

O cană de pepene roșu îți va oferi următoarele procente de vitamine (doză zilnică recomandată):

21% din doza de vitamina C

17% din doza de vitamina A

2% fier

1% calciu.

De asemenea, pepenele roșu conține mici cantități de tiamină (sau vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colină, licopen și betaină.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel