Sari la conținut

Elevii vor fi vaccinați în timpul orelor. Specialist: „Școlile au fost închise prea mult timp”

Elevii vor fi vaccinați în timpul orelor. Specialist: „Școlile au fost închise prea mult timp”.

Guvernul israelian a anunțat că vrea să îşi vaccineze elevii anti-covid, în timpul orelor de curs, odată cu începerea noului an şcolar, preconizată pentru 1 septembrie. În plus, elevii din clasele 8-12 care trăiesc în orașe „roșii” cu rate mari de infecție vor trebui să învețe online, cu excepția cazului în care cel puțin 70% din clasa lor a fost vaccinată sau s-a recuperat.

Vaccinările ar trebui să se efectueze în școli în timpul orelor de școală, în ciuda dispăutelor dintre ministerele Sănătății și Educației, acestea din urmă opunându-se puternic ideii. Ministrul Educației, Yifat Shasha-Biton, s-a opus inițial măsurilor însă, în cele din urmă, a acceptat planul pentru a fi evitată o întârziere a începerii cursurilor.

Elevii vor fi vaccinați în timpul orelor. Specialist: „Școlile au fost închise prea mult timp”

„Cred că anul școlar ar trebui să înceapă la timp. Cred că avem toate instrumentele necesare pentru a ne pregăti în cadrul unei abordări cu mai multe straturi, de la vaccinare până la testarea serologică”, a declarat prof. Nadav Davidovitch, epidemiolog și directorul Universității Ben-Gurion al Școlii de Sănătate Publică din Negev, potrivit Jerusalem Post

Din cauza pandemiei, şcolile israeliene sunt vizate de reguli speciale. Elevii din clasele 8-12 care trăiesc în orașe „roșii” cu rate mari de infecție vor trebui să învețe online, cu excepția cazului în care cel puțin 70% din clasa lor a fost vaccinată sau s-a recuperat.

Potrivit lui Davidovitch, toate aspectele planului sunt importante, precum și gândirea la abordări alternative, cum ar fi susținerea orelor în aer liber sau angajarea mai multor angajați pentru a reduce supraaglomerarea sălilor de clasă.

„Cred că este important să abordăm problema dintr-o perspectivă generală a sănătății publice și nu doar să ne concentrăm asupra coronavirusului. Trebuie să luăm în considerare efectul acestor decizii asupra sănătății sociale și mentale a copiilor.

Concluzia ar trebui să fie aceea de a menține școlile deschise cât de mult putem și de a oferi flexibilitate comunităților locale pentru a aplica toate măsurile pe cât pot.

Este clar că unele locuri sunt mai bine pregătite decât altele, iar statul ar trebui să-i ajute pe cei care au nevoie. Școlile au fost închise prea mult timp”, a mai spus acesta.

„Copiii au fost grupul cel mai afectat de pandemie”

Luni, Israelul a raportat 5.383 de cazuri noi. Totodată, au fost raportate 672 de persoane aflate în stare gravă – cel mai ridicat bilanţ din martie 2021 – şi 16 decese.

Unii oficiali au cerut amânarea cu o lună a debutului anului școlar în condițiile în care răspândirea variantei Delta a dus la o înmulțire în ritm îngrijorător a numărului de îmbolnăviri.

„Copiii au fost grupul cel mai afectat de pandemie – nu de boală în sine, ci din măsurile luate împotriva acesteia. De aceea, a decide deschiderea școlilor indiferent de situație, ar trimite o declarație foarte puternică despre modul în care educația noastră este prioritate ca țară”, a declarat prof. Ora Paltiel, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Hadassah Braun a Universității Ebraice din Ierusalim. 

Până în prezent, aproape 59% din populaţia Israelului a fost vaccinată cu ambele doze, din care aproximativ 29% în grupa de vârstă 12-15 ani şi 69% dintre cei cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani. Pentru rezidenţii care au peste 70 de ani, acest procent este de peste 90%.

În plus, circa 1,6 milioane de elevi vor fi testaţi în această lună pentru depistarea anticorpilor împotriva coronavirusului.

Cei care prezintă anticorpi nu vor fi nevoiţi să intre în carantină dacă în clasa lor există un caz de coronavirus.

În plus, două milioane de elevi israelieni vor efectua teste rapide la domiciliu chiar înainte de începerea noului an şcolar.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel