sâmbătă, aprilie 1, 2023

Atât margarina, cât și untul, conțin grăsimi nesănătoase care îți pot pune sănătatea în pericol. Grăsimile trans, regăsite în unt și margarină, fac parte din categoria grăsimilor nesaturate, nesănătoase pentru orgamism. Acestea sunt mult mai periculoase decât grăsimile saturate și dăunează nivelului de colesterol din organism. Din fericire, natura ne oferă o alternativă pentru a le înlocui. Care este fructul miraculos ce poate substitui untul și margarina?

Avocado, cunoscut pentru toate beneficiile asupra organismului, este fructul miraculos care poate înlocui untul și margarina. Spre deosebire de cele două produse, avocado conține grăsimi sănătoase, care stimulează nivelul de colesterol „bun” și echilibrează nivelul de colesterol dăunător. Untul și margarina conțin grăsimi nesănătoase care pot ridica nivelul de colesterol dăunător, micșorându-l pe cel benefic. De multe ori, specialiștii recomandă ca untul și margarina să fie evitate.

Te-ar mai interesa: Fostă Miss România, mutilată de un medic detist fa...

Ce beneficii are avocado, superalimentul recomandat de nutriționsitul Mihaela Bilic, și cum poate substitui cele două alimente nesănătoase?

Avocado, fructul de unt
Deși este fructul exotic al unui arbore din America de Sud, avocado este mai degrabă un oleaginos din punct de vedere nutritiv.  Conținutul lui bogat în grăsimi îl califică drept o alternativă la ulei sau unt. Poate fi consumat ca atare, proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole. 

Avocado a cucerit în ultimii ani tot mapamondul, gustul lui de nucă verde și consistența cremoasă sunt pe placul multor consumatori. Dpdv nutritiv are o mulțime de avantaje: conținut mare de fibre, acizi grași mono-nesaturați, vitamina E din belșug și vitamina K(atenție pentru cei cu medicație anticoagulantă!)
Porția corectă este de 100g (adică jumătate de fruct) și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15g grăsimi, 7g fibre și 150cal. În plus are fitosteroli care scad colesterolul din sînge și antioxidanți similari cu cei din broccoli. 

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

Guacamole este celebra pastă făcută din avocado cu ceapă, usturoi, roșii, pătrunjel/coriandru și ardei iute. Este un sos delicios nu doar pentru chips-uri, ci și pentru legumele proaspete, brânzeturi sau preparatele din pește și carne. 

Concluzia: avocado este pe cât de versatil, pe atât de nutritiv. Singura grijă trebuie să fie legată de cantitate, pentru că în alimentația noastră avocado nu are rol de fruct, ci rol de unt-fie el și vegetal
P. S. Atenție, e foarte bogat în taninuri ce oxidează în contact cu aerul și devin amare la încălzire, deci avocado se mănâncă crud!!”, recomandă nutriționistul, pe Instagram.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughi...

Este important să ne alegem alimentele cu atenție, dar în România nu suntem în pericol să cumpărăm margarină care conține acizi grași trans dăunători. Din păcate, doar puțini oameni știu că produsele alimentare precum margarina, inclusiv produsele Upfield (Rama, Becel, Delma) conțin acizi grași trans într-o cantitate neglijabilă. De mulți ani, numai produsele care respectă regulamentele europene privind acizii grași trans pot fi comercializate în România.

Te-ar mai interesa: Simptome care arata că eşti intoxicat cu mucegai. ...

Acest lucru înseamnă că numai produsele ce se încadrează în limita de 2g de conținut de acizi grași trans / 100g de conținut de grăsimi pot fi vândute în România, iar toate margarinele respectă deja acest lucru, inclusiv cele vândute de Upfield. Prin urmare, aceste produse alimentare nu pot fi asociate cu efectele negative ale acizilor grași trans asupra sănătății. Încă din 1995, predecesorul lui Upfield, Unilever, a luat decizia fără precedent de a elimina treptat grăsimile trans, ca răspuns rapid la cercetările care arătau că efectele grăsimilor trans asupra nivelului de colesterol erau cel puțin la fel de nefavorabile ca cele ale acizilor grași saturați. Upfield va continua să urmeze această practică și să o facă o prioritate.

Te-ar mai interesa: Medic: acestea sunt 5 semne cheie ale demenței „de...

Principalele ingrediente din margarină sunt uleiurile și grăsimile vegetale, care conțin, de asemenea, acizi grași nesaturați vitali pe care organismul nu îi poate produce singur. De exemplu, uleiurile de rapiță și de in de înaltă calitate folosite la fabricarea unor margarine conțin în mod natural acizi grași omega-3, iar uleiul de floarea-soarelui este un ingredient important în producția de margarină, datorită conținutului ridicat de vitamina E și acizi grași omega-6. Ingredientele valoroase sunt păstrate și în timpul procesului de fabricație, deoarece implică practic amestecarea ingredientelor la rece.

Este, de asemenea, mai puțin cunoscut faptul că grăsimile conțin în mod natural acizi grași trans și se găsesc în carne și în produse lactate, cum ar fi smântâna sau untul. Mai mult, chiar și uleiul de măsline presat la rece conține urme de grăsimi trans. Gătitul la temperaturi înalte poate provoca, de asemenea, formarea acizilor grași trans în timpul preparării meselor acasă, astfel încât este imposibil să îi eliminați complet dintr-o dietă normală, diversificată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private