Sari la conținut

Ce au găsit recent anchetatorii în cenușa de la Ferma Dacilor. Detaliul care i-ar fi putut ajuta pe cei cazați la mansardă să se salveze

Incendiu Ferma Dacilor
Sursa foto: gandul.ro
Incendiul de la Ferma Dacilor

Noi descoperiri după incendiul de la Ferma Dacilor, din județul Prahova produs a doua zi de Crăciun. Anchetatorii au încheiat cercetarea la fața locului, iar acum zona este încercuită și păzită. 

În cenușa de la Ferma Dacilor s-au mai găsit câteva fragmente osoase, iar acestea au fost expediate la București pentru a fi analizate genetic și sunt așteptate rezultatele.

Există posibilitatea ca aceste fragmente să aparțină singurei victime de care încă nu s-a găsit nicio urmă – unul dintre cei doi frați, copiii care nu au reușit să părăsească clădirea.

Incendiul de la Ferma Dacilor ar fi pornit de la instalația electrică sau de la bucătărie

Sursele din anchetă indică descoperirea rămășițelor unei victime, iar testele ADN sugerează că acestea ar putea fi ale fiului lui Lucian Ene, care și el a murit în incendiu. Cu toate acestea, nu se poate stabili cu certitudine dacă acestea aparțin copilului de 11 ani sau celui de 16 ani. Echipele de criminalistică și pompieri continuă căutările pentru al doilea copil. Se pare că identificarea oricărui obiect sau trup în rămășițele de la Ferma Dacilor este extrem de dificilă din cauza temperaturilor extrem de înalte care au topit chiar și farfuriile de porțelan din bucătărie. După finalizarea investigațiilor la fața locului, Ferma Dacilor este acum izolată și supravegheată, în cazul în care autoritățile vor avea nevoie să revină pentru alte cercetări.

Până în prezent, indiciile sugerează că incendiul ar fi pornit de la instalația electrică sau de la bucătărie. Cu toate acestea, nu există încă informații preliminare de la ISU sau INSEMEX.

De asemenea, în acest moment, nicio probă adunată nu confirmă ipoteza unei acțiuni criminale.

Alarma de fum i-ar fi putut salva, dar nu era funcțională

Tragedia de la Ferma Dacilor putea fi probabil evitată dacă măcar alarma pentru incediu era funcțională. Sistemul i-ar fi putut atenționa pe cei care dormeau la mansarda unității de cazare în momentul în care a izbucnit incendiul.

Chiar dacă au fost făcute controale acolo, într-adevăr, au fost aplicate doar avertismente, iar unitatea de cazare nu a fost închisă, deși nu avea multe documente necesare, printre care și autorizația de securitate la incendiu.

De asemenea, controalele ar fi fost făcute în funcție de interese, au mai anunțat oficialii din Departamentul pentru Situații de Urgență.

”Clar că avem indicii că anumite lucruri nu au mers cum ar trebui pe partea de prevenire, dar și pe partea administratorului, iar în situația acestui incendiu, din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum, care alarmează în caz de incendiu și care putea să alarmeze pe cei care dormeau la mansardă, nu era funcțională.

În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis, aveam baza legală de închidere a acestui amplasament.

Vreau să subliniez că noi ne vom face treaba mai departe, vom veni cu propuneri. Se știe ce s-a găsit, se știe care sunt problemele și clar trebuie găsite soluții. Și cum am zis, nu putem să ne plângem că legislația care este nu ne permitea. Legislația, da, permitea să luăm unele măsuri, dar legislația trebuie completată și trebuie să încep să începem, cum am zis, să responsabilizăm și partea cealaltă,” a declarat șeful DSU, Raed Arafat, potrivit știrileprotv.ro. 

Abateri grave de la procedurile legale

Generalul maior Benone Duduc, adjunctul șefului I.G.S.U., a descoperit, în urma investigațiilor efectuate la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, o serie de abateri grave de la procedurile legale și de la buna conduită în cadrul instituției, subliniind posibile presiuni sau influențe exercitate în mod inadecvat asupra proceselor de control și asupra inspectorilor.

”Constatările pe care vi le voi comunica sunt bazate pe verificări făcute la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Și acestea sunt:

– vicierea actului de autoritate exercitat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova prin implicarea fără drept a comenzii inspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului șef pe funcție la acel moment

– impunerea unei stări de temere și presiune asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale

– modificarea discreționară a planurilor individuale de control ale inspectorilor, după propriile interese

– organizarea controlului la Ferma Dacilor s-a realizat prin încălcarea documentelor de planificare și neasigurare a pregătirii controlului. În fapt, prim-adjunctul inspectorului șef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv și a dispus participarea acestora la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor, fără a asigura pregătirea controlului conform regulamentului.

– stabilirea unilaterală de către prim adjunctul inspectorului șef a deficiențelor care au fost consemnate în procesul-verbal de control și a sancțiunilor contravenționale, așa cum s-a reținut, au fost aplicate doar avertismente,” a declarat Generalul maior Benone Duduc.

 Șapte oameni au murit și unul e dispărut, în incendiul de la Ferma Dacilor

Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN.

Se aşteaptă ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite joi seară aparţin ultimei victime date dispărute.

Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi prietenul acesteia.

În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi ucidere din culpă, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel