duminică, ianuarie 23, 2022

Incontinența urinară de efort este definită prin pierderea involuntară a urinei. De regulă, femeile au astfel de probleme care apar mai ales după un efort prelungit, atunci când mușchii pelvini devin slabi. Nașterea este principala cauză de slăbire a mușchilor pelvini. Dacă femeia respectivă are probleme legate de greutate, situația devine și mai gravă. Din păcate, incontinența urinară nu poate fi prevenită.

Te-ar mai interesa: Un aliment banal hrănește celulele canceroase și e...

Medicii spun că incontinența urinară de efort se manifestă prin pierderea involuntară de urină în timpul diverselor activităţi fizice: ridicarea de greutăţi, exerciţii fizice, dar şi la strănut, tuse sau când persoana râde.

Este o afecțiune frecventă, 25% din femei se pare că suferă de această afecțiune, dar procentul este cu siguranță mai mare. Însă de rușine, multe femei nu se prezintă la medic, crezând că este firesc să aibă incontinență urinară după naștere sau după ce ajung la menopauză.

Iată care sunt cauzele principale care duc la apariția incontinenței urinare de efort:

Te-ar mai interesa: AVERTISMENT suplimente: vitamina consumată în mod ...

  • Nașterea, principala cauză. Mai exact, un travaliu mai lung ca timp, sau o naștere cu probleme, de exemplu dacă o femeie care un bazin mai mic iar copilul are o greutate mare vor afecta elasticitatea structurilor musculare din regiunea pelvină. Cu alte cuvinte, în aceste moduri poate să apară o problemă la susținerea uretrei. Aceasta se va deschide involuntar și urina se va pierde la modul necontrolat, fără voia persoanei în cauză.
  • Ruptura de perineu, o altă cauză posibilă. Medicii susțin că incontinența urinară de efort poate să fie însoțită de ruptura de perineu. Însă nu mereu cele două sunt asociate. De exemplu, sunt și cazuri în care există o afecțiune la baza precum este cistita. Mai grav este că și în cazul unei tumori sau a unui fibrom uterin apare simptomul de incontinență urinară. De aceea, este absolut necesar ca femeia să vină la medic, să facă analize și investigații care duc la stabilirea cu certitudine a diagnosticului.
  • Menopauza, o altă cauză a incontinenței urinare. Medicii spun că femeile aflate la menopauză manifestă o scădere a nivelului de estrogeni, fapt care se asociază cu slăbirea elasticității și a troficității musculare. Mai mult, datele statistice arată că peste 25% dintre româncele cu vârsta de peste 40 de ani suferă de incontinență urinară.
  • Fumatul nu este o cauză dar este considerat un factor de risc important. Mai exact, tusea tabagică va duce la forțarea vezicăi urinare și implicit la slăbirea musculaturii organismului.

Atenție! Medicii atenționează asupra faptului că pierderea de urină care apare ca urmare a efortului de tuse, strănut, ridicarea de greutăți, poate să fie ocazională sau să devină cronică, gravă. Evoluția incontinenței este progresivă odată declanșată, rareori se ameliorează spontan. De aceea, nu este bine ca această problemă medicală să fie neglijată, trebuie diagnosticată dar mai ales tratată. În caz contrar calitatea vieții femeii respective va fi grav afectată. Mai exact, femeile își vor neglija viața sexuală din pricina rușinii, vor intra în depresie, lucruri care pot fi evitate cu ajutorul medicului. Altfel spus, mirosul urât,  folosirea absorbantelor, limitarea capacității de relații sociale, afectarea vieții sexuale duc la scăderea calității vieții femeii respective.

Te-ar mai interesa: Cât de efeciente sunt măștile? Experiment realizat...

Din păcate, această problemă medicală nu se poate prevenii. Dar, sunt unele metode care pot reduce riscul de apariție.

Iată ce poți face:

  • Ai grijă să nu te îngrași.
  • În timpul sarcinii, fă cât mai multe Kegel.
  • Stai departe de cofeină, alimente acide. Mănâncă cât mai multe fibre, în felul acesta vei evita constipația care favorizează incontinența urinară de efort.

De cele mai multe ori tratamentul este chirurgical. Există foarte multe metode, dar cea mai des folosită este tehnica care utilizează proteze de tipul plaselor de polipropilenă, numite bandelete. Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie și recuperarea este destul de rapidă.

Te-ar mai interesa: Cancer: Semnul de avertizare când te trezești dimi...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private