sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Funcționarea corespunzătoare a organismului depinde în mod direct de un stil de viață sănătos. Acesta trebuie să asigure nutrienții necesari, prin alimentație. În caz contrar, putem manifesta o multitudine de afecțiuni și simptome neplăcute.

Creierul este cel mai complex organ al corpului uman. Acesta controlează tot ceea ce experimentăm și este responsabil pentru orice acțiune pe care o luăm.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai rezistență la insulină. Ce î...

Pentru a funcționa corect, acesta are nevoie, constant, de nutrienți, vitamine și minerale.

Vitamina B12, spre exemplu, este una dintre cele mai importante substanțe pentru creier. În lipsa acestei vitamine, sstemul nervos poate fi afectat ireversibil.

Lipsa de B12 duce la afectarea ireversibilă a sistemului nervos

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare ce efecte poate avea carența de vitamina B12 asupra creierului nostru.

„Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale!

Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.

Te-ar mai interesa: Cinci simptome neobișnuite ale cancerului de sân p...

Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile.

Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.

Te-ar mai interesa: Colesterolul poate fi moștenit. Care sunt valorile...

Ce se întâmplă când devenim vegani? Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile.

O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală”, a scris Mihaela Bilic.

Te-ar mai interesa: Medicii atenționează: Nu grăsimile distrug ficatul...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private