Sari la conținut

Medicii care au împlinit 70 de ani nu mai pot oferi consultații decontate la privat

De la 1 iulie, medicii care au împlinit 70 de ani nu mai pot oferi consultații decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate la privat, în Bistrița-Năsăud. 

Decizia aparține Consiliului de Administrație al instituției care a transmis și unui număr de 15 medici de familie din județ care au împlinit sau urmează să atingă vârsta de 70 de ani că este momentul să-și vândă praxisul.

”În ședința Consiliului de Administrație al CJAS Bistrița-Năsăud din 29 mai a.c. am adoptat o hotărâre prin care dorim să intrăm în legalitate, să respectăm articolul 391 din Legea 95 unde spune că medicii, când se pensionează, la cerere, mai pot rămâne în activitate și, dacă citim toate cele 7-8 alineate din articolul 391, ajungem la concuzia că peste 70 de ani pot lucra numai profesorii universitari, cercetători de gradul I, medici care sunt membri ai Academiei de Științe Medicale din România, membri ai Academiei Române dacă sunt prinși în lucrări de cercetare.

La noi sunt în instituțiile publice și la spitalul privat un număr de medici care au depășit limita de vârstă de 70 de ani, majoritatea lucrează numai în gărzi. Spitalele vor găsi soluții ca să rezolve situația. Am adoptat această hotărâre ca să simtă că este o presiune din partea CJAS, că dorim să cumpărăm servicii de calitate”, a declarat directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud, Szekely Vilhelm pentru Timp Online.

Ce se întâmplă cu medicii de la spitalele de stat

Spitalelor de stat li s-a pus în vedere să scoată de urgență la concurs posturile ocupate de medicii pensionari, iar celor private să găsească doctori tineri, dacă vor să rămână sub contract cu CJAS. Toate acestea pentru a crește calitatea serviciilor medicale oferite asiguraților. În cazul în care medicii specialiști pensionați nu pot fi înlocuiți, ei pot profesa în spitale private, însă pacienții vor plăti integral consultațiile din buzunarul lor.

”Acolo unde nu contractăm direct – fiindcă avem contract cu spitalul nu cu medicul specialist sau cel primar din unitatea sanitară – deci acolo unde medicul e singur pe secție o să avem în vedere să mulțumim și capra, și varza, adică îi mai lăsăm până ce este scos postul la concurs și este ocupat de către un medic mai tânăr care vine dintr-un centru universitar și vrea să ocupe un post de medic specialist la noi în Bistrița-Năsăud,” a adăugat directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud, potrivit aceleiași surse.

Toate aceste măsuri au scospul de a crește calitatea serviciilor medicale oferite asiguraților. În cazul în care medicii specialiști pensionați nu pot fi înlocuiți, ei pot profesa în spitale private, însă pacienții vor plăti integral consultațiile din buzunarul lor.

”Unitățile medicale private pot menține medicul într-o formă de contract de muncă sau de prestări servicii, dar nu în relație contractuală cu CJAS. Spitalul încasează sume consistente de la pacienți și poate continua să lucreze cu medici pensionați, dar nu în relație contractuală cu CJAS, subliniez. Spitalele private pot semna contract cu CJAS, dar în nomenclatorul de personal transmis CJAS nu trebuie să apară acești medici. Repet, ei pot presta în continuare servicii, dar contra cost”, conchide Szekely Vilhelm.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel