Sari la conținut

Medicul Tudor Ciuhodaru explică ce temperatura trebuie să avem în casă pe timp de iarnă

alimentatia pe timpul iernii
Sursă foto: Pexels

În zilele friguroase de iarnă şi în special atunci când este ger, temperatura optimă pe care trebuie să o păstrăm în locuinţă nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea scăzută. Iată care sunt recomandările medicului primar de urgență dr. Tudor Ciuhodaru.

În timp ce unii specialişti ne recomandă să păstrăm o temperatură mai scăzută în special pe timp de noapte, alţii spun că trebuie să avem în casă temperatura care ne face să ne simţim confortabili.

”Nu ar trebui să fie niciun fel de controversă. Temperatura ideală din locuință este cea care ni se potrivește și, când vorbesc despre cea care ni se potrivește, este cea care ne asigură, practic, confortul fizic și psihic de a ne permite desfășurarea activităților și, evident, un somn odihnitor.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății merg așa: de la 18 la 22 de grade Celsius, dar cu două condiționalități – să existe și o umiditate între 40 și 70% și să nu existe curenți de aer.

„Temperatura ideală din locuință este cea care ni se potrivește”

Dacă ieșiți acum în București și este umezeală și mai bate și vântul, temperatura resimțită este cu totul și cu totul alta, iar efectele frigului asupra organismului sunt altfel percepute, atunci când vorbim despre asocierea frigului și a umezelii”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

”Pe de altă parte, mai sunt și alte condiționalități. Vorbesc despre vârstă, despre stările fiziologice, despre patologii asociate, despre modul în care se reglează autoreglarea.

Să știți că nu o dată am tratat acea hiportermie de apartament, mai ales la persoane vârstnice, care nu-și permit sau sunt debranșate de la rețeaua de căldură sau nu-și asigură confortul termic, mai ales dacă au afecțiuni cardiovasculare, neurologice și iau și medicație sedativă, stau în repaus prelungit, acolo există riscul, chiar la temperaturi aparent normale, să se instaleze această hiportermie”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel