duminică, noiembrie 27, 2022

Hipertensiunea arterială este boala cunoscută sub numele de „moarte tăcută” deoarece astăzi sunt milioane de oameni care suferă de această boală și nu o cunosc.

Potrivit datelor de la Texas Heart Institute, aproape 80 de milioane de americani o au, iar 16 milioane nu știu că o au.

Tensiunea arterială are un model zilnic la oameni. De obicei, începe să crească cu câteva ore înainte de a se trezi și atinge apogeul la prânz.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din pliculețele de ceai. Sigur NU...

De obicei coboară la sfârșitul după-amiezii și noaptea. Tensiunea arterială este de obicei mai scăzută în timp ce oamenii dorm. Potrivit Institutului Clinic Mayo, tensiunea arterială este anormală când crește noaptea, este ridicată dimineața devreme sau scade foarte mult noaptea.

Un model anormal al tensiunii arteriale, potrivit specialiştilor, ar putea indica faptul că persoana are hipertensiune arterială prost controlată, apnee obstructivă în somn, boală de rinichi, diabet, boală tiroidiană sau o tulburare a sistemului nervos.

Denumirea „moarte tăcută” se datorează tocmai pentru că nu are simptome, cu toate acestea, conform The Texas Heart Institute, în unele cazuri persoana poate simți palpitații în cap sau în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau sângerări nazale. Când nu există semne de alarmă, boala poate trece neobservată de mulți ani.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 28 Noiembrie – 4 Decembrie. Vo...

Experții subliniază importanța controalelor medicale regulate pentru a rămâne la curent cu tensiunea arterială.


Prevenire și tratament

Dacă a fost deja primit un diagnostic de hipertensiune arterială, următorul pas este să consultați medicul cu privire la modificările care trebuie adoptate în stilul de viață, de asemenea, să determinați dacă este necesar să consumați vreun medicament.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că reducerea hipertensiunii previne atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și afectarea rinichilor, pe lângă alte probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Un polițist îl desființează pe Culiță Sterp: Ar tr...

În acest sens, detaliază următoarele recomandări pentru prevenirea eventualelor probleme de tensiune arterială:

  • Reduceți consumul de sare (la mai puțin de 5 g pe zi).
  • Consumă mai multe fructe și legume.
  • Faceți activitate fizică în mod regulat.
  • Nu folosiți tutun.
  • Reduceți consumul de alcool.
  • Limitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate.
  • Eliminați/reduceți grăsimile trans din dietă.

În ceea ce privește ce obiceiuri să dobândești pentru a controla hipertensiunea și a evita complicațiile, OMS sugerează reducerea și gestionarea stresului, măsurarea periodică a tensiunii arteriale și tratarea altor tulburări pe care le poate prezenta pacientul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private