Sari la conținut

Nu mai consuma aceste alimente niciodată! Riști să te îmbolnăvești grav

indulcitor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
legătura dintre zahăr și cancer

Ce este mai rău decât zahărul? Îndulcitori artificiali, cunoscuți pentru a provoca boli grave. Toată lumea știe că îndulcitorii artificiali sunt adevărate otrăvuri pentru sănătatea ta. Multe studii au stabilit o legătură între consumul de prea mulți îndulcitori și afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, relația lor cu dezvoltarea cancerului nu este încă înțeleasă clar. Prin urmare, un studiu recent publicat în PLOS Medicine care a analizat peste 100.000 de subiecți a constatat că persoanele care consumă niveluri ridicate de îndulcitori pot prezenta riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Legătura între îndulcitori și riscul de cancer

Studii vechi au arătat că un îndulcitor artificial numit ciclamat, care a fost vândut în Statele Unite și în alte țări încă din anii 1970, crește incidența cancerului de vezică urinară la șobolani. Cu toate acestea, fiziologia umană este foarte diferită de cea a șobolanilor, iar studiile observaționale nu au găsit o legătură clară între îndulcitori și riscul de cancer la om. Cu toate acestea, mass-media a continuat să avertizeze despre legătura dintre îndulcitori și cancer, a raportat The Conversation.

Pentru a evalua aportul de îndulcitori artificiali, cercetătorii au cerut participanților să țină un jurnal alimentar. Aproximativ jumătate dintre participanți au fost urmăriți timp de mai bine de opt ani.

Studiul a raportat că, în mod special, aspartamul și acesulfamul K, au fost asociați cu un risc crescut de cancer: în special cancerul de sân și cel legat de obezitate, cum ar fi cancerul colorectal, de stomac și de prostată. Acest lucru sugerează că eliminarea anumitor tipuri de îndulcitori din dietă poate reduce riscul de cancer.

Efecte asupra sănătății
Multe alimente comune conțin îndulcitori. Acești aditivi alimentari imită efectul zahărului asupra receptorilor gustativi, oferind acel gust dulce, fără calorii sau cu foarte puține. Unii îndulcitori apar în mod natural (cum ar fi stevia sau siropul de yacon). Alții, cum ar fi aspartamul, sunt artificiali.

Sucraloza și zaharina dăunează ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer
Deși au puține sau deloc calorii, îndulcitorii au un efect asupra sănătății noastre. De exemplu, aspartamul se transformă în formaldehidă (un carcinogen cunoscut) atunci când este digerat de organism. Acest lucru poate face apoi ca celulele să devină canceroase.De asemenea, s-a demonstrat că și alți îndulcitori, inclusiv sucraloza și zaharina, dăunează ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer.

Îndulcitorii, efect semnificativ asupra bacteriilor

Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin
Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin. Schimbarea bacteriilor din intestin poate afecta sistemul imunitar, iar asta poate însemna că acestea nu mai identifică și nu mai elimină celulele canceroase.

Dar și cu diferitele experimente pe animale și pe celule încă nu este clar cum pot îndulcitorii să susțină modificările canceroase ale celulelor. Multe dintre aceste experimente ar fi, de asemenea, dificil de aplicat la oameni, întrucât cantitatea de îndulcitor este administrată în doze mult mai mari decât poate consuma vreodată un om, potrivit theconversation.com.

Consumul excesiv de îndulcitori artificiali

Consumul excesiv de îndulcitori artificiali, asociată și cu creșterea greutății corporale
Pe baza dovezilor actuale, se poate afirma că un consum excesiv de îndulcitori artificiali este asociată cu creșterea greutății corporale, deși cercetătorii nu sunt siguri dacă nu cumva îndulcitorii cauzează direct acest lucru. Deși noul studiu recent a luat în considerare indicele de masă corporală al oamenilor, este posibil ca modificările grăsimii corporale să fi contribuit la dezvoltarea multor dintre aceste tipuri de cancer, nu îndulcitorii înșiși.

În cele din urmă, riscul de a dezvolta cancer la cei care au consumat cele mai mari niveluri de îndulcitori artificiali în comparație cu cei care au consumat cele mai mici cantități a fost modest, fiind cu doar 13% mai mare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel