OTRAVA care macină oasele! AVERTISMENT de la specialişti asupra efectelor pe termen lung

Medicii atrag atenţia că, pe termen lung, consumul excesiv al acestui tip de produs care se găseşte pe rafturile din toate magazinele riscă să distrugă oasele, contribuid la producerea unor fracturi.

Este vorba de sucurile carbogazoase, a căror compoziție împiedică substanțele utile să fie absorbite în mod activ de către organism. Consumul de băuturi nesănătoase afectează în mod negativ funcția creierului prin întreruperea legăturii dintre structura osoasă și centrele sale din cortex.

Efectul distructiv al sucurilor zaharoase asupra densității osoase a articulației șoldului este deosebit de dăunător, în condiţiile în care surplusul de zahăr din cest tip de băuturi le conferă un număr mare de calorii. Din această cauză, ele provoacă creșterea în greutate. În plus, acestea conţin acid ortofosforic, care împiedică absorbția corectă a calciului de către organism, întărind țesutul osos. De asemenea, conţinutul de cofeină face ca substanțe nutritive pentru oase, precum calciul, să nu fie absorbit în sistemul digestiv și să fie excretat în urină. Medicii notează că un consum de 330 mg de cofeină într-o zi duce la pierderea masei scheletice.

Deși majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că acestea nu sunt tocmai băuturi pline de nutrienți, ei continuă să le consume. Publicația Huffington Post a vorbit cu mai mulți experți pentru a afla care sunt mecanismele prin care această „otravă” macină oasele şi ne pune sănătatea în pericol. În plus, acestea

Semnal de alarmă asupra efectelor pe termen lung

În primul rând, este util să știm din ce este făcută o băutură răcoritoare carbogazoasă înainte de a vedea modul în care aceasta afectează organismul.

Practic, toate sucurile sunt fabricate cu apă carbogazoasă, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză sau îndulcitor artificial), acid fosforic (care contribuie la gustul sucului și îi prelungește durata de valabilitate) și arome. Unele tipuri de suc – inclusiv Pepsi, Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Diet Coke și Dr. Pepper – au cofeină.

În medie, o doză de băutură carbogazoasă obișnuită conține 155 de calorii, 38 de grame de carbohidrați, 37 de grame de zahăr și 34 de miligrame de cofeină.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de zahăr la 25 de grame pe zi pentru femei și la 36 de grame pe zi pentru bărbați – mai puțin decât ceea dintr-o doză de suc. În ceea ce privește cofeina, Food and Drug Administation recomandă menținerea acesteia sub nivelul de 400 de miligrame pe zi.

Carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în sânge

Dieteticianul Sonya Angelone spune că există câteva moduri în care consumul zilnic de sucuri poate afecta organismul imediat. În primul rând, veți observa un vârf de energie din cauza cofeinei și a zahărului. Angelone a explicat cum cofeina blochează adenozina, care este un neurotransmițător care te face să te simți obosit.

În același timp, carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în sânge, ceea ce contribuie, de asemenea, la creșterea energiei. Dar Angelone spune că energia din sucuri este de scurtă durată și în cele din urmă energia va scădea vertiginos.

Dr. Supriya Rao, un medic specializat în medicină internă, gastroenterologie și boli de nutriţie, spune că există mai multe moduri în care băuturile carbogazoase afectează și intestinul. Potrivit acesteia, unii oameni se confruntă cu balonare și gaze din cauza carbonaților și a zahărului.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

De fapt, consumul de sucuri în fiecare zi poate perturba sistemul gastrointestinal, determinând persoanele care beau sucuri în fiecare zi să experimenteze dureri abdominale, diaree sau constipație în mod regulat. Ea a explicat că acest lucru este cauzat de faptul că tot zahărul din suc hrănește bacteriile „rele” din intestin și distruge integritatea mucoasei intestinale.

Efecte nocive multiple

Pe termen scurt, aceste sucuri poate provoca o explozie de energie (și apoi o scădere) și vă pot da dureri de stomac. Însă pe termen lung lucrurile se complică periculos pentru sănătate.

Dr. Neil Paulvin, specialist în medicină regenerativă, spune că, dacă bei sucuri în fiecare zi, probabil că vei lua în greutate, mai exact vei pune grăsime pe burtă. „Grăsimea de pe burtă poate fi periculoasă, crescând probabilitatea apariției bolilor de inimă, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân. Pe termen lung, nu numai că un obicei regulat de a consuma sucuri carbogazoase poate crește probabilitatea acestor afecțiuni, dar a fost legat și de boli renale, hipertensiune arterială și colesterol ridicat”, a explicat el, potrivit bzi.ro.

Paulvin spune că băutul de sucuri în fiecare zi poate avea consecințe dăunătoare pentru sănătate, în special pentru inimă: „Unele studii au constatat că băutorii de sucuri, indiferent dacă beau obișnuit sau dietetic, au un risc mai mare de boli de inimă și de accident vascular cerebral”, a spus el.

Zahărul în exces duce la inflamarea creierului

Consumul de astfel de sucuri în fiecare zi nu este bun nici pentru creierul tău. Paulvin spune că nivelurile ridicate de zahăr din sânge, pe care le pot provoca băuturile carbogazoase, duc la inflamarea creierului. De fapt, consumul regulat de sucuri a fost legat științific de niveluri mai ridicate de depresie și de o probabilitate mai mare de a suferi de demență.

Poți ocoli toate aceste consecințe asupra sănătății optând pentru un suc dietetic? Din nefericire, toți cei trei experți spun că sucul dietetic a fost legat științific de probleme intestinale, cardiace și cerebrale. Toți trei spun că îndulcitorii artificiali din aceste băuturi nu sunt mai buni pentru noi decât zahărul.

Potrivit specialiştilor, apa minerală în combinaţie cu unele siporuri naturale de fructe pot fi o alternativă mult mai sănătoasă la sucurile carbogazoase. Deoarece sucurile sunt o sursă atât de cofeină, cât și de lichid, este important să vă asigurați că înlocuiți lichidul cu alte lichide atunci când reduceți consumul de cofeină. În caz contrar, puteți avea simptome de deshidratare, inclusiv oboseală, amețeli, iritabilitate, piele uscată și gură uscată, spun medicii.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

o oră ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

2 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

2 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

3 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

3 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului