duminică, iulie 3, 2022

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au expus o serie de nereguli în marile magazine privind produsele alimentare. O nouă problemă a fost descoperită de către ANPC legată de depozitarea apei plate, băturilor răcoritoare și a sucurilor. Din 450 de agenți economici supuși controlului, aproape 350 nu respectau condițiile de depozitare. Reprezentanții ANPC au găsit zeci de paleți cu pet-uri cu apă și suc ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite.

Te-ar mai interesa: Unele tipuri de brânză, inamicii sănătății. Cine N...

Paul Anghel, director general ANPC: „Odată cu creșterea temperaturii ambientale și în depozite, și nu numai în depozite, ci și în exteriorul depozitelor anumitor operatori economici, am găsit depozitate la temperatura mediului ambiant anumite produse – ape minerale, ape plate, inclusiv o parte din sucuri, chiar și în depozitele operatorilor economici, am găsit tempraturi peste cele impuse de către producător.

Am găsit produse la umbră, dar în căldură și am găsit și produse ținute în soare.

Nu este bine acest lucru. Există anumite condiții de depozitare impuse de fiecare producător, condiții de depozitare care rezultă dintr-o fișă tehnică de securitate a produsului respectiv.

Te-ar mai interesa: Doliu în România! Un fost fotbalist și-a pus subit...

În fișa tehnică de securitate sunt incluse temperaturile maximale la care produsul poate fi depozitat în condiții de siguranță, astfel încât să nu schimbe caracteristice esențiale.

În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute.

Te-ar mai interesa: „Acțiuni urgente” în Europa. OMS cere limita...

De asemenea există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene.

Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte. Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare.

Te-ar mai interesa: Dr. Gheorghe Mencinicopschi: Cum să mănânci mult f...

Sticlele de pet au la bază mai mulți compuși chimici, cel mai important fiind stibiu. O depozitare incorectă de până la șase luni, duce la creșterea cantității de stibiu în apă cu aproximativ 90%.

Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni.

Te-ar mai interesa: Riscul unei DIETE nesănătoase. Poate duce la moart...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private