Sari la conținut

Șase semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral care nu sunt pe lista de simptome FAST

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

Dacă bănuiți că cineva suferă un accident vascular cerebral, trebuie să sunați imediat la 112.

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală gravă și care pune viața în pericol. Este cauzată de întreruperea temporară a aprovizionării cu sânge a creierului, de obicei din cauza unui cheag de sânge sau a spargerii unui vas. Oricare ar fi cauza, orice semne de avertizare trebuie detectate cât mai curând posibil

Mulți dintre noi sunt conștienți de cele mai comune semne datorită acronimului FAST, care înseamnă:

  • Față – Fața poate să fi căzut pe o parte, persoana  nu poate zâmbi sau gura sau ochiul i-au căzut
  • Brațe – Persoana cu un accident vascular cerebral suspectat poate să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț
  • Vorbirea – Vorbirea lor poate fi neclară sau confuză, sau persoana poate să nu poată vorbi deloc, în ciuda faptului că pare a fi trează; pot avea, de asemenea, probleme în a înțelege ceea ce le spui
  • Timp – Este timpul să apelați imediat 112 dacă vedeți oricare dintre aceste semne sau simptome.

Cu toate acestea, există simptome mai puțin cunoscute care ar putea fi un motiv de îngrijorare.

Profesorul Martin Dennis, expert în medicina AVC la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru Mail Online că este esențial ca persoanele care suferă de AVC să fie tratate rapid pentru a evita alte probleme de sănătate, dizabilități sau chiar deces.

Amorțeală bruscă pe o parte a corpului

Amorțeala care afectează mâna, brațul, piciorul sau o parte a feței este frecventă. Potrivit profesorului Dennis, acest lucru se datorează adesea compresiei nervoase, mai ales dacă are loc în timp ce stai sau întins, deoarece acest lucru poate pune presiune asupra nervilor.

Dar dacă apare o amorțeală bruscă la nivelul feței și al brațului sau al brațului și al piciorului, „în același timp”, acesta este motiv de îngrijorare.

Pierderea bruscă a memoriei

Confuzia și dificultățile de înțelegere a vorbirii sunt semne ale unui accident vascular cerebral, care poate părea că cineva și-a pierdut memoria. Prin urmare, pierderea bruscă a memoriei poate părea a fi un semn „rar” al unui accident vascular cerebral, a spus profesorul Dennis.

El a explicat: „Oamenii care dezvoltă afazie sau disfazie (dificultăți de înțelegere a limbajului) își vor amesteca cuvintele și s-ar putea să nu poată spune nimic sau să înțeleagă nimic. Citirea și scrierea lor pot fi afectate.

„Ei pot fi descriși de laici ca fiind confuzi sau cu pierderi de memorie, deoarece nu pot răspunde la întrebări.”

Pierderea vederii la unul sau ambii ochi

Un accident vascular cerebral poate provoca vedere încețoșată, precum și pierderea vederii la un ochi sau ambii ochi, cu toate acestea, acest simptom poate să nu fie la fel de bine recunoscut ca slăbiciunea facială.

Un studiu publicat în jurnalul Stroke în 2017, a constatat că dintre unul din șapte bolnavi de accident vascular cerebral care nu prezintă simptome FAST, patru din 10 au raportat probleme vizuale.

Accidentele vasculare cerebrale pot întrerupe circulația la nivelul ochiului, ducând la pierderea vederii.

Vertij brusc

Vertijul este senzația că tu sau mediul din jurul tău se învârte.

Deși este cel mai adesea inofensiv și este semnul unei infecții a urechii sau al unei dureri de cap, ar putea semnala și ceva mai periculos. Atunci când este asociat cu alte simptome, cum ar fi vederea dublă, slăbiciune sau stângăcie a membrelor și vorbire neclară, poate fi un semn al unui accident vascular cerebral.

Un studiu, publicat în jurnalul Stroke în 2018, a raportat că până la cinci la sută dintre pacienții care merg la secțiile de urgență din SUA cu vertij și amețeli au suferit un accident vascular cerebral.

Dificultate la inghitire

Profesorul Martin James, un medic consultant de accident vascular cerebral la Royal Devon și Exeter NHS Foundation Trust din Devon, a avertizat că dificultățile de înghițire ar trebui luate în continuare în serios.

Cu toate acestea, el a spus pentru Mail Online că este „foarte foarte rar un semn de accident vascular cerebral în sine”.

Un studiu, publicat în Stroke Journal în 2018, a raportat că până la cinci la sută dintre pacienții care merg la secțiile de urgență din SUA cu vertij și amețeli au suferit un accident vascular cerebral.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel