joi, februarie 2, 2023

Simptomele herniei de disc. Îndemnul neurochirurgului Vlad Ciurea. „Nu așteptați până când efectiv nu vă mai puteți ține pe picioare!”

Potrivit statisticilor, 6 din 10 adulti, cu vârsta de peste 65 ani, aleși aleator și fără simptome, la un examen de RMN prezintă hernii de disc. Aceste hernii s-au declansat cu ani în urmă. În general sunt fără simptome, iar cele mai multe crize trec la repaus și cu antiinflamatoare.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: NU fugiți de slănina de porc. Este ...

Dar ce este, de fapt, o hernie de disc? Hernia de disc este o afecțiune prin care o porțiune din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din imediata sa vecinătate. Cel mai adesea, afecțiunea se manifestă în regiunea inferioară a coloanei vertebrale, în asa-numita regiune lombosacrală. De fapt, această zonăre este supusă unui stres mecanic major.

Îndemnul neurochirurgului Vlad Ciurea. „Nu așteptați până când efectiv nu vă mai puteți ține pe picioare!”

Într-o postare pe contul său de Facebook, medicul neurochirurg Vlad Ciurea îi îndeamnă pe cei care suferă de hernie de disc lombară sau cervicală să meargă de urgență la medic.

Te-ar mai interesa: Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului...

„La consultații, întâlnesc multe cazuri de hernie de disc lombară și cervicală. Așa cum se știe, sunt afecțiuni ce apar atunci cand un disc intervertebral se deteriorează și aici mă refer la inelul fibros – partea așezată la periferia discului intervertebral.

Cine suferă de hernie de disc trece prin momente foarte grele, cu dureri ascuțite, greu de suportat. Vă recomand să nu așteptați până când efectiv nu vă mai puteți ține pe picioare! (Credeți-mă că sunt și astfel de cazuri!)

Te-ar mai interesa: Am colesterol, pot mânca ouă? Răspunsul este cât s...

Intervenția nu mai este „ca pe vremuri”. Acum există echipamente moderne, totul se face sub deviza „minim invaziv”. Nu aveți de ce să vă temeți dacă mergeți la un consult. Insist să nu amânați acel moment. Calitatea vieții este importantă, iar a trăi cu dureri nu este o opțiune! La consultație medicul poate vedea exact ce se întâmplă și ia măsuri acolo unde e cazul. Pentru că nu toate sunt de operat!

Te-ar mai interesa: Ai mâncat prea mult? Trucuri care te scapă de indi...

Vreau să vă spun că am avut chiar și pacienți veniți din America pentru o astfel de intervenție de hernie de disc lombară. Era de exemplu acest domn inginer din New York care mi-a spus – la acea dată – că asigurarea dumnealui nu acoperea costul operației. (150.000 de dolari).

Neurochirurgia este o specialitate foarte scumpă oriunde în lume. Dar are cea mai lungă perioadă de rezidențiat și este, cred, cea mai fascinantă și complexă ramură a medicinei. Și cea mai frumoasă!

Te-ar mai interesa: Octavia Geamănu, după 8 de căsnicie: Marian nu m-a...

Sănătate!”, este mesajul neurochirurgului Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.

Care sunt simptomele herniei de disc?

  • afectare vertebrală 

Este o durere la nivel lombar, cu un caracter violent, continuu, care se accentuează la mers, la schimbarea poziției, efort, tuse, strănut etc.

  • suferință radiculară

Este o durere ce apare de sus în jos cuprinzând fesa, fața posterioară a coapsei, gamba, piciorul și degetele. La aceste dureri se adaugă și senzațiile de amorțire, întepătura, furnicătura. Ulterior scade forța musculară, se abolesc sau diminuează reflexele membrelor inferioare. Poate apărea și paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. În cazuri extrem de rare apar tulburări de micțiune și de potență sexuală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private