sâmbătă, iunie 25, 2022

Long Covid este un termen pentru a descrie efectele Covid-19 care continuă săptămâni sau luni după boala inițială. Organismul de supraveghere a sănătății Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) definește Covid-ul de lungă durată ca fiind cu o durată mai mare de 12 săptămâni, deși unii oameni consideră simptomele care durează mai mult de opt săptămâni ca fiind Covid lung.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește Covid-ul lung în felul următor: „Afecțiunea post Covid-19 apare la persoanele cu antecedente de infecție probabilă sau confirmată cu SARS CoV-2, de obicei la 3 luni de la debutul Covid-19 cu simptome și care durează cel puțin 2 luni și nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ.”

Cercetările publicate în iunie 2021 de Imperial College London, bazate pe o jumătate de milion de oameni din Anglia, au descoperit două categorii principale de simptome în curs de desfășurare: un grup mai mic de persoane cu simptome respiratorii, cum ar fi tuse sau dificultăți de respirație, care aveau mai multe șanse să fi avut boala severă de Covid-19 inițial și un grup mai mare cu un grup de simptome mai generale, în special oboseală și apatie.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

Sindromul long-covid este explicat și de medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Universitatea „Dunărea de Jos”.

„Există mai multe definiţii ale acestei afecţiuni, dar cred că cel mai simplu ar fi: persoană cu istoric de infecţie Sars-Cov-2 probabilă sau confirmată, care prezintă simptome ce nu pot fi explicate de un diagnostic alternativ. Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, afirmă medicul Alexandru Nechifor.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

„Conform studiilor de până în prezent, între 20 şi 80% din cei infectaţi pot dezvolta acest sindrom, cu manifestări mai mult sau mai puţin severe”, afirmă medicul Nechifor.

Care sunt simptomele Covid lung?

Deși majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de Covid-19 se recuperează rapid, pentru unii efectele virusului pot dura săptămâni sau luni. Acest lucru este cunoscut sub numele de „Covid lung”.

Pentru unii, poate părea un ciclu de îmbunătățire pentru un timp și apoi se înrăutățește din nou. Aceste efecte pe termen lung nu sunt doar printre cei care au trebuit să meargă la spital sau chiar printre cei care s-au simțit foarte rău atunci când au prins virusul.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Simptomele de durată ale coronavirusului pot include:

  • oboseală
  • dificultăți de respirație
  • dificultăți de somn
  • anxietate si depresie
  • palpitații ale inimii
  • senzație de apăsare în piept sau durere
  • dureri articulare sau musculare
  • a nu fi capabil să gândească corect sau să se concentreze („ceața creierului”)
  • schimbarea simțului mirosului sau al gustului

Cum ne afectează sănătatea long covid?

„Cel mai frecvent apare oboseala, dispneea, insomnia, confuzia de tip Brain fog, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, dureri abdominale, diaree, febră şi urticarie. Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii. Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ.

Te-ar mai interesa: Informații uluitoare despre moartea Prințesei Dian...

Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia. Terapia intensivă- non Covid va fi mult solicitată cu acest gen de pacienţi, pentru că această afecţiune a fost neglijată”, explică medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private