Sari la conținut

Tipuri de cancer provocate de depresie. Prof. Dr. Irinel Popescu: Erau oameni foarte sănătoși înainte și atunci brusc s-au îmbolnăvit

Prof. Irinel Popescu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Doctorul Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, a detaliat ce tipuri de cancere pot cauza depresia.

Depresia și supărarea pot conduce la cancer. Adică, dispoziția ne poate pune viața în pericol. Doctorul Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, a furnizat mai multe precizări despre asocierea dintre depresie și cancer la Antena 3 de la CNN.

„Această afirmație, pe care personal mi-o asum, nu face parte din ceea ce numim noi medicină bazată pe dovezi în întregime, deci e cunoscută și studiată o relație între depresie și diferite boli, inclusiv cancerul, dar vorbind în sensul medicinei contemporane care are totdeauna de cifre foarte clare, nu sunt în momentul de față. Sunt și cauze subiective pentru asta pentru că nu toți declară depresia, iar în unele cazuri boala se tratează, putând fi controlată. Totuși, e greu de stabilit o corelație științifică în sensul real al cuvântului, iar ceea ce sugerez eu este să luați această afirmație ca pe o părere personală, după niște ani de experiență în medicină.

Prof. Irinel Popescu

Ce tipuri de cancer poate provoca depresia

Am și citit, am căutat să mă informez și am văzut că și alte forme de cancer, în afară de cele pe care le-am observat eu, primul fiind de exemplu cancerul de sân la femeie, ar putea să apară pe fondul unei depresii. De-a lungul timpului am remarcat mai multe cazuri de cancer gastric și de cancer de pancreas, care au apărut în contextul unor astfel de depresii.

Și nu pot să nu fac o legătură, erau oameni foarte sănătoși înainte și atunci brusc s-au îmbolnăvit, când dintr-un motiv sau altul s-a instalat o depresie în general pe fondul unor stresuri foarte mari, cineva spunea că i-a murit soția, au fost alții agresați de diverse injustiții care li s-au făcut, deci nu, nu pot să nu fac o legătură și nu numai eu, au făcut-o și alții. Mecanismele prin care se poate ajunge la cancer de la depresie nu se cunosc, iar asta este o dovadă că încă știm destul de puține despre modul în care funcționează organismul uman și că mai sunt multe de cercetat.

Deci personal consider că există o corelație între cele două. Știți și dvs. că depresia nu are prea multe mijloace de profilaxie, apare pe fondul unor astfel de șocuri, poate singurul sfat este ca atunci când au loc asemenea evenimente în viața unui om, el ar trebui să se adreseze medicului psihiatru, există un tratament al depresiei și așa pot să prevină apariția bolilor organice, inclusiv cancerul”, a spus dr. Irinel Popescu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: