joi, februarie 2, 2023

Alimentele care înfundă arterele și duc la boli de inimă.

Acumulările dăunătoare ale plăcii în artere sunt de fapt depozite de grăsime formate din colesterol și alte substanțe. Pentru a vă proteja inima și arterele, evitați aceste 5 alimente care provoacă acumularea plăcii.

Știm cu toții într-o oarecare măsură că ceea ce mâncăm ne poate afecta sănătatea inimii. Dar cunoașterea exactă a alimentelor pe care să le eviți și a celor pe care să le adaugi în dieta ta poate ajuta la protejarea inimii și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu, mesaj pentru ministrul Sănătății: „V...

Din fericire, să mănânci pentru inima ta nu este chiar atât de complicat. Una dintre cele mai ușoare moduri de a începe este de a evita alimentele care provoacă acumularea plăcii în artere. În schimb, adăugați în alimentație în mod regulat alimente care curăță arterele înfundate în mod natural.

Ce cauzează acumularea plăcii în artere

Potrivit Harvard Health, plăcile care se formează în interiorul pereților arterelor pot crește și îngroșa pereții în timp. Aceste plăci dăunătoare sunt de fapt depozite de grăsime care sunt formate din colesterol și alte substanțe precum calciul. Când acumularea plăcii crește în artere, blochează fluxul de sânge și provoacă inflamație.

Te-ar mai interesa: S-a aflat secretul siluetei perfecte. Alimentul mi...

În unele cazuri mai grave, acumularea plăcii poate duce la atac de cord, cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și alte boli de inimă. Deci, cum se întâmplă această acumulare de placă? Asociația Americană a Inimii leagă tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat ca cauze posibile. Și știința modernă știe acum că anumite alimente pot provoca un nivel crescut de colesterol.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă când adormi pe canapea. Care sunt r...

Vestea bună este că ne putem gestiona nivelul de colesterol concentrându-ne pe alimentele sănătoase și evitându-le pe cele care cresc depozitele de grăsime. Experții știu că alimentele care conțin lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) se numără printre alimentele care duc la formarea plăcii. Acestea trebuie evitate pentru a reduce riscul de boli de inima.

Cele din care vrei să mănânci mai mult sunt cele care conțin lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL). Ele funcționează invers față de LDL, eliminând colesterolul și prevenind acumularea plăcii în artere.

Te-ar mai interesa: Horoscop 2 februarie 2023. Astrolog: Indecizia va ...

Alimentele care înfundă arterele și duc la boli de inimă

Iată cele mai rele 5 alimente care duc la formarea cheagurilor de sânge și la acumularea plăcii în artere și ar trebui evitate, potrivit fitwirr.com.

1. Friptură grasă

O bucată de friptură marmorată și grasă face cea mai suculentă friptură. Dar când vine vorba de conținutul de grăsimi saturate, nu mai arată atât de frumos. Grăsimile saturate sunt una dintre cele mai rele pe care le poți avea pentru inima ta, iar fripturile grase au o mulțime.

Te-ar mai interesa: Care este legătura dintre kilogramele în plus și t...

Experții recomandă limitarea aportului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din caloriile zilnice. Pentru cei care urmează o dietă de 2.000 de calorii pe zi, înseamnă aproximativ 200 de calorii sau 22 de grame de grăsimi saturate pe zi.

Potrivit United States Department of Agriculture (USDA), într-o friptură de coastă de 291 de grame, există 28 de grame de grăsimi saturate. În schimb, alegeți tăieturi mai slabe precum mușchiul pentru a reduce consumul de grăsimi nesănătoase.

2. Smântâna

O altă sursă de grăsimi saturate sunt lactatele. În timp ce majoritatea produselor lactate conțin un anumit nivel de grăsimi saturate, unul dintre cei mai rău infractori este smântâna grea.

Chiar și o 28 de grame de smântână groasă vă poate aduce 7 grame de grăsimi saturate, reprezentând mai mult de 35% din cantitatea zilnică recomandată. Dacă aveți obiceiul de a folosi smântână des în gătit, începeți să o înlocuiți cu lapte nelactate, cum ar fi laptele de ovăz, migdale și soia.

3. Cârnați

Cârnații sunt o bază bogată în proteine ​​pentru micul dejun. În timp ce proteinele sunt un macronutrient important pentru prima masă a zilei, supraîncărcarea pe legăturile de cârnați poate duce la un aport ridicat de colesterol.

USDA indică că o legătură (100 de grame) de cârnați vă poate aduce până la 8,71 grame de grăsimi saturate. Dacă este necesar, asigurați-vă că alegeți alternative sănătoase, cum ar fi cârnații de pui și curcan, pentru a vă reduce LDL.

4. Anumite dressinguri pentru salate

Evitarea LDL nu înseamnă doar reducerea cărnii roșii, a lactatelor și a cărnii procesate. Anumite uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de palmier și uleiul de miez de palmier, sunt comune în pansamentele convenționale. Anumite dressinguri pot conține atât lactate, cât și ulei nesănătos. Împreună, fac din dressing-uri un supliment cu risc ridicat pentru salate altfel sănătoase. Când alegeți dressingurile, asigurați-vă că verificați etichetele pentru conținutul lor de grăsimi saturate.

5. Unt

Nu putem încheia lista fără a menționa untul. Untul așa cum îl știm este o grăsime animală obținută din smântână de lapte. Majoritatea produselor din unt sunt făcute din lapte de vacă.

Untul este un aliment de bază gustos pentru pâinea prăjită de dimineață și în multe feluri de mâncare. Cu toate acestea, utilizarea generoasă poate ajuta cu ușurință la creșterea LDL-ului și poate duce la înfundarea arterelor. O masă de unt constă din 7 grame de grăsimi saturate.

Dacă folosești câteva linguri pe pâine prăjită în fiecare dimineață, înseamnă 21 de grame. Nu este un aliment pe care trebuie să-l eviți complet, dar conștientizarea utilizării poate ajuta la protejarea inimii și la reducerea riscului de boli de inimă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private