Sari la conținut

Top 4 cauze ale cancerului pulmonar. Factori care cresc șansele de cancer pulmonar

Fumatul, cauză a cancerului pulmonar
Credit foto: dreamstime
Fumatul, factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar

Top 4 cauze ale cancerului pulmonar. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate. Este, de asemenea, o cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. La fiecare 30 de secunde undeva în lume o persoană moare din cauza cancerului pulmonar.

Este pe primul loc și în România atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaților. A devenit o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor.

Top 4 cauze ale cancerului pulmonar

Cele mai frecvente cauze ale cancerului pulmonar sunt următoarele:

1. Fumatul

Acesta este cunoscut a fi cel mai frecvent factor cauzal al cancerului pulmonar. Se știe că toate tipurile și toate formele de fumat sunt asociate cu o incidență crescută a cancerului pulmonar. Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar au un istoric puternic de fumat (aproape 85%).

Fumatul pasiv este, de asemenea, un factor de risc semnificativ în cancerul pulmonar, în special la nefumători. Există dovezi că nefumătorii căsătoriți cu fumători sunt expuși riscului de cancer pulmonar. Există un risc crescut de cancer pulmonar din cauza fumului inhalat la locul de muncă.

De asemenea, fumatul pasiv în copilărie crește șansele de cancer pulmonar odată ajunși la vârsta adultă.

2. Expunerea la combustibil de biomasă

Biomasa cuprinde o varietate de combustibili precum: lemn, carbune, pellet, brichete, reziduri agricole (seminte floarea soarelui, coji, samburi de fructe), precum si culturi energetice. Într-un studiu, oamenii din statele deluroase, care au avut o expunere semnificativă la combustibilul din biomasă în casele slab ventilate, fie pentru gătit, fie pentru încălzire, au avut o probabilitate crescută de cancer pulmonar.

Factori care cresc șansele de cancer pulmonar

3. Poluarea aerului

În ultimii câțiva ani, lunile reci din anumite zone ale lumii au fost asociate cu smog crescut, iar nivelurile de PM 2,5 s-au dovedit a fi periculos de ridicate, provocând mai multe afecțiuni ale tractului respirator, inclusiv mai multe persoane care se plâng de dificultăți de respirație, accese de tuse și iritații ale gâtului.

Medicii au subliniat că mai multe boli respiratorii, inclusiv astmul și BPOC, se agravează în această perioadă. În urmă cu ceva timp, specialiștii se întrebau dacă această poluare ar fi putut cauza o creștere a incidenței cancerului pulmonar. Au existat teorii care leagă cancerul pulmonar și poluarea, dar acum există dovezi că evacuarea vehiculelor și alte poluări cu combustibili fosili provoacă anumite modificări în celulele pulmonare care sunt cancerigene.

Această cercetare a fost efectuată la Institutul Francis Crick din Londra la aproape jumătate de milion de oameni din Marea Britanie, Coreea de Sud și Taiwan și a arătat că expunerea la concentrații crescânde de particule (PM) cu diametrul de 2,5 microni a fost responsabilă pentru mutația EGFR și mutația KRAS care ar putea duce la cancer pulmonar.

4. Gaz radon

Acesta este un gaz natural care se formează în roci, sol și apă. Nu poate fi văzut, gustat sau mirosit. Când radonul intră în case sau clădiri prin fisuri sau găuri, acesta poate rămâne prins și acumulat în aerul din interior. Oamenii care locuiesc sau lucrează în aceste case și clădiri respiră niveluri ridicate de radon. Pe perioade lungi de timp, radonul poate provoca cancer pulmonar.

Prin urmare, s-a dovedit că cancerul pulmonar poate fi prevenit dacă suntem capabili să modulăm acești factori – fumatul la nivel individual și reducerea poluării atmosferice la nivel comunitar.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel