Sari la conținut

Un cunoscut medic stomatolog a dezvăluit secretul prin care poți scăpa de sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară este un subiect cunoscut multora. Atunci când consumul unor alimente și băuturi fierbinți sau reci sau o simplă gură de aer într-o zi mai răcoroasă provoacă disconfort chiar și în lipsa cariilor dentare, acesta poate fi un semn clar al demineralizării smalțului dentar.

În astfel de cazuri, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că o pastă de dinți cu calciu poate fi o soluție eficientă și la îndemână pentru a trata sensibilitatea dentară și a ne bucura în continuare fără griji de mâncărurile și băuturile preferate.

În mod normal, pH-ul gurii este apropiat de neutru, însă de câte ori mâncăm sau bem ceva acest echilibru se schimbă prin acumularea de acizi, rezultați din descompunerea alimentelor sau din compoziția lor și a a băuturilor.

“Sucurile acidulate, băuturile acoolice, sucurile de fructe propaspete produc un pH acid, iar menținerea unui astfel de pH pe perioade îndelungate ale zilei duce la scoaterea calciului din dinți, acumularea plăcii bacteriene și a tartrului și apariția cariilor. Acesta este motivul pentru care toți stomatologii recomandă să evităm ronțăirea alimentelor între mese și consumarea băuturilor puțin câte puțin, pentru a nu menține dinții într-o baie constantă de acid”, spune specialistul ortodont.

“Organismul este pregătit cu propriul sistem de apărare împotriva acizilor – saliva. Aceasta spală dinții de acizi, iar prin compoziția ei neutralizează acizii și favorizează remineralizarea într-o oarecare măsură a smalțului. Însă când acest sistem de apărare este depășit de producerea unei cantități mari de acizi, el trebuie ajutat din exterior: pasta cu calciu este un remediu eficient în această situație”, completează doamna doctor Mihaela Dan.

Când este recomandată

Pasta cu calciu conține un ingredient activ numit Recaldent. Peptidele din compoziția acestei paste leagă calciul și fosfații de suprafața smalțului, reparând zonele de demineralizare superficială, fapt pentru care poate fi recomandată în situații diverse, de la cazuri de sensibilitatea dentară, când este utilizată alături de alte metode de desensibilizare, până la situații de demineralizare a smalțului ca urmare a varsăturilor din sarcină sau a refluxului gastro-esofagian.

“Unii medici vor recomanda pasta de dinți cu calciu și după albirea dentară, pentru remineralizarea smalțului dentar și reducerea sensibilității. De asemenea, beneficiile ei sunt de ajutor în timpul și după tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix, pentru a evita apariția petelor albe la persoanele care nu au reușit să mențină o igienă dentară foarte bună. În unele situații, în funcție de vârsta pacientului, pasta de dinți cu calciu poate ameliora aspectul smalțului dentar în cazul celor care prezintă pete albe pe dinți fie din naștere, fie apărute ulterior”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Cum se folosește

Cel mai important lucru pe care orice persoană trebuie să îl știe este că pasta de dinți cu calciu nu înlocuiește pasta de dinți uzuală.

“Pasta de dinți cu calciu se pune în gutieră sau se aplică cu degetul pe suprafața dinților, după periajul obișnuit cu o pastă uzuală. Se lasă pe dinți să acționeze timp de 5 minute, după care se clătește gura cu apă”, explică specialistul ortodont.

Așa cum este de așteptat cu orice pastă de dinți care promite să rezolve anumite probleme, rezultatele nu vor apărea după un singur periaj, dar cu o utilizare repetată timp de câteva săptămâni va putea fi observată o ameliorare treptată și de lungă durată a sensibilității dentare.

Așadar, deși smalțul dentar este cel mai dur țesut din organism, în lipsa unei îngrijiri adecvate, problemele estetice și de sănătate dentară nu vor întârzia să apară. Medicul stomatolog este cel care poate ajută cu soluțiile optime pentru a trata sau chiar preveni din timp eventuale probleme orale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel