Sari la conținut

Vinul fiert, băutura minune a sezonului rece. Beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Sursă FOTO: Unsplash

Vinul fiert este, fără îndoială, una dintre cele mai festive băuturi pe care le puteți bea de Crăciun – iar medicii au dezvăluit că băutura ar putea avea chiar anumite beneficii pentru sănătate.

De îndată ce simțiți mirosul de vin fiert, știți că este vremea Crăciunului, iar această băutură emblematică a Crăciunului este o băutură de bază pentru mulți oameni în perioada sărbătorilor – dar știați că ar putea fi bună și pentru sănătate?

Dr. Deborah Lee, de la farmacia online Dr Fox, a afirmat că băutura cu moderație „este bună pentru sănătatea cardiovasculară”, iar alte ingrediente pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Vorbind pentru The Express, Dr. Deborah a menționat: „S-a demonstrat că consumul de vin roșu crește colesterolul HDL (colesterolul „bun”) și scade colesterolul LDL (colesterolul „rău”). Acestea sunt schimbări favorabile în profilul lipidic”.

Această idee este susținută de alte cercetări publicate în European Journal of Clinical Nutrition. Studiul a analizat 69 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 38 și 74 de ani, cu o stare de sănătate bună, iar atunci când au băut vin, aceștia au observat o creștere de 11 până la 16 procente a colesterolului bun.

Vinul roșu conține compuși polifenolici, cum ar fi resveratrolul, iar Dr. Sunni Patel, de la Dish Dash Deets, a explicat în continuare că alte ingrediente ambalate în vinul fiert ar putea aduce beneficii suplimentare la nivelul tensiunii arteriale. Dr. Sunni a spus: „Condimentele utilizate în mod obișnuit în vinul fiert, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele și anasonul stelat, pot oferi anumite beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte potențiale asupra tensiunii arteriale.”

Sursă FOTO: Unsplash

Cuișoarele sunt pline de proprietăți antiinflamatorii

Dr. Sunni a explicat că cuișoarele sunt pline de proprietăți antiinflamatorii care ar putea „contribui indirect” la sănătatea cardiovasculară. De asemenea, scorțișoara poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin „îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și reducerea inflamației”. Cu toate acestea, potrivit medicului, este important să ne amintim că impactul acestor condimente asupra tensiunii arteriale este „în general modest” și „ar trebui să fie considerat ca parte a unui stil de viață sănătos în general” și a îndemnat petrecăreții că „moderația este cheia”.

Dr. Lee a mai sfătuit că prepararea băuturii festive de acasă este o modalitate bună de a ține cont de consumul de alcool și zahăr. Ea a adăugat: „Aromatizați vinul fiert cu suc de portocale proaspăt stors, apoi adăugați coajă de lămâie, scorțișoară, cuișoare, ghimbir și anason stelat. Dacă aveți nevoie să îl îndulciți, adăugați miere sau Stevia – un îndulcitor natural din plante.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel