Sari la conținut

Dieta ketogenică topește grăsimea și crește masa musculară. În plus previne Alzheimerul, diabetul și cancerul

Dieta ketogenica este o dieta in care majoritatea caloriilor provin din grasimi, iar consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp, iar carbohidratii sunt mentinuti la minimum (20-40g pe zi). Scopul dietei ketogenice este de a realiza o stare metabolica numit cetoza (ketoza).

Dieta ketogenica implica reducerea drastica a carbohidratilor si inlocuirea acestora cu grasimi. Reducerea carbohidratilor pozitioneaza metabolismul intr-o stare denumita ketoza. Dieta forteaza organismul sa arda grasimi, mai degraba decat carbohidrati. Cand se intampla acest lucru, corpul devine eficient in arderea grasimilor in locul energiei.

Cetoza (ketoza) este pur si simplu un proces metabolic normal in care celulele corpului ard fragmente de grasimi numite cetone in loc de glucoza pentru combustibil.

Ketoza inseamna acumularea de corpi cetonici in sange si evidentierea lor in urina (cand sunt in cantitati prea mari in sange, aceste componente sunt eliminate prin rinichi). Corpii cetonici sunt substante rezultate in urma metabolizarii incomplete a grasimilor si pot fi folositi ei insisi ca sursa de energie de majoritatea tesuturilor, inclusiv de creier, in proportie de 75%, atunci cand se atinge adaptarea. Cetoza este un proces benefic si ajuta organismul sa supravietuiasca atunci cand hrana nu este disponibila.

Cetoza indusa prin dieta „ketogenica” este diferita de cetoacidoza diabetica si nu prezinta un pericol imediat pentru sanatate. Din contra, vine cu avantaje: arderea accelerata a grasimilor, suprimarea senzatiei de foame, incetinirea cresterii unor tumori, claritate mentala, reglarea glicemiei etc. Starea de cetoza se obtine prin consumul unei cantitati relativ mari de grasimi in conditiile unui consum minim de carbohidrati (insulina anuleaza cetogeneza).

Aceasta combinatie schimba modul in care energia se deplaseaza in corp si are numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind dieta preferata in cazurile de diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inima sau chiar acnee.

Dieta ketogenica poate, de asemenea, sa reduca masiv nivelul de zahar din sange si al insulinei, iar acest aspect, combinat cu cresterea cetonelor, va avea nenumarate beneficii asupra sanatatii.
Proteinele sunt tinute si ele la un nivel scazut-mediu, spre deosebire de dietele hiperproteice. Este confuzia cea mai frecventa si, in acelasi timp, greseala cea mai frecventa care se face in dieta ketogenica. Este foarte greu sa mananci multe grasimi si putine proteine, asa cum cere dieta. Intr-o dieta ketogenica adevarata nu au loc branza, nucile sau carnea in cantitati mari de exemplu.

Aportul de nutrienti intr-o dieta ketogenica de obicei, functioneaza la aproximativ 70-75% calorii din grasimi, 20-25% din proteine, si 5-10% din carbohidrati. Grasimile nu au nici un efect asupra zaharului din sange si nivelului de insulina.

Atentie insa, proteinele pot afecta atat zaharul din sange si insulina, in cazul in care cantitati mari de proteina sunt consumate si din acest motiv este necesar un calcul estimative al nevoilor proteice individual.

Daca am manca prea multe proteine, aproximativ 50% din excesul de proteine necesar corpului vor fi transformate in glucoza (zahar) in organism, si astfel va creste nivelul de insulina, care va opri capacitatea organismului de a arde.

Cu ce este diferita dieta ketogenica?

Comparand-o cu celelalte diete bazate pe un nivel redus de carbohidrati, dieta ketogenica se diferentiaza prin faptul ca aceasta duce la pierderea in greutate fara a fi nevoie ca pacientii sa-si numere caloriile sau sa tina evidenta alimentelor. Studiile au dovedit ca aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate mai repede si mai sanatos spre deosebire de alte diete asemanatoare si, in plus, imbunatateste functionalitatea organismului si starea de sanatate.

Pentru ca dieta ketogenica sa devina un stil de viata sanatos este nevoie de atentie acordata in special in obtinerea unor alimente calitative, stiut fiind faptul ca in stratul de grasime al animalelor gasim concentrate anumite toxine (ex. Pesticide din mediu), si apoi, prin modalitatile de preparare, grasimile risca sa fie denaturate, oxidate. Devine astfel indispensabila administrarea de suplimente nutritive cu efect protector si antioxidant.

„Este una dintre cele mai eficiente diete pentru slabire (dar poate fi folosita si pentru cresterea in masa musculara), maximizand acele procese metabolice responsabile cu arderea grasimilor, mareste energia psihica si fizica, reduce apetitul, pastreaza masa musculara in combinatie cu un antrenament inteligent, este usor de tinut, atata timp cat exista motivatie si se respecta principiile, scade colesterolul “rau” si total, poate mari nivelul hormonului de crestere (somatotropin sau HGH)”, sustine psiho-nutritionistul Bianca Patrascu.

Cum incepem o dieta ketogenica

“Pregatirea dietei keto se va face cu un set complet de analize medicale. Doar dupa ce te asiguri ca organismul tau este sanatos poti trece la pasul urmator. Desigur pentru o avea rezultate prin aceasta dieta, este necesar ca inainte sa descoperim daca avem anumite intolerante alimentare, intolerante care pot mentine un nivel ridicat de inflamatie in corp, proces inflamator ce poate periclita sanatatea si care creeaza rezistente la slabire prin incetinirea procesului digestiv, metabolic si imun. Testul de intolerante alimentare se face printr-un test de sange foarte simplu, care poate detecta intoleranta pana la 271 de tipuri de produse alimentare diferite. Mai mult decat atat, testul nu doar confirma daca exista sau nu o sensibilitate alimentara, ci deceleaza sensibilitatea la diverse alimente pe o scara de la 0 la 4, de la „aliment tolerat” – care poate fi consumat in continuare – la „intoleranta severa” – alimente la care trebuie sa se renunte”, adauga psiho-nutritionistul Bianca Patrascu.

In prima faza a dietei se va elimina in special apa in exces, se reduce continutul intestinal si rezervele de carbohidrati din ficat si muschi. Abia dupa aproximativ 1-2 saptamani ne putem gandi la o medie de 500g pe saptamana ca o slabire sanatoasa. Trebuie tinut cont ca in stratul de grasime avem si toxine, acum eliminate in sange. Deci trebuie sa dam timp corpului sa arda grasimea si sa se detoxifice.

Multe dintre cele mai dramatice schimbari in organism au loc in primele 3 zile ale dietei. Acestea se intampla in timp ce organismul trece la la o sursa de combustibil la o alta. In mod firesc, forma principala de energie folosita de organism este glucoza, care este un fel de zahar. Cea mai mare parte a ei este extrasa sau convertita din mancarea pe care-o ingurgitam. Pe parcursul zilei, ficatul storneaza excesul de zahar intr-o forma numita glicogen, la care poate mai apoi recurge, pe masura ce nivelul energetic scade intre mese. Exista destul glicogen pentru a asigura energia pentru 8-12 ore, iar de obicei e epuizata in primele 24 de ore de la inceperea dietei.

Odata ce corpul recurge la cetoza (ketoza), adica la utilizarea grasimii ca si combustibil, acest nou combustibil e folosit pentru a restabili rezervele de glicogen ale organismului). Odata ce rezervele de glicogen ale ficatului s-au epuizat, corpul incepe sa treaca la ceea ce se numeste cetoza (ketoza), sau productie de cetone (ketone) – utilizarea acizilor grasi pe post de combustibil in locul glucozei.

Aceasta schimbare incepe in general in a doua zi cam in 48 de ore de la inceperea dietei si se incheie in a treia zi. In aceasta perioada interimara nu exista glucoza disponibila, energia rezultata din grasimi e insuficienta, iar corpul inca are nevoie de combustibil. Asa ca acceseaza glucoza din doua surse. Mai intai transforma glicerolul din rezervele de grasime ale organismului in glucoza, insa si acest lucru e insuficient. Asa ca face rost restul catabolizind sau descompunand aminoacizii din tesutul muscular si folosindu-i, in interiorul ficatului, la gluco neogeneza, adica producerea de glucozei. Intre 60 si 84 grame de proteina sunt folosite in aceasta a doua zi: aproximativ 28 de grame de tesut muscular.

In a 3-a zi productia de cetone (ketone) este suficienta pentru a produce aproape toata energia de care organismul are nevoie, iar proteinele din organism incep sa fie crutate. Corpul inca are nevoie de o cantitate foarte mica de glucoza, asadar cam 18-24 grame de proteine sunt catabolizate, de la ½ la 1 uncie de tesut muscular zilnic. Intr-o perioada de 30 de zile de dieta o persoana pierde in general maxim 400 grame de masa musculara. Aceasta conservare a proteinelor este o adaptare evolutiva care protejeaza tesutul muscular si organele interne impotriva deteriorarii in perioade de hrana insuficienta.

Incepand cu a treia zi, rata de descompunere a acizilor grasi din celulele adipoase continua sa sporeasca, ajungand la maximum cam in a 10-a zi. In aceasta prima perioada de 7 zile, dupa ce organismul a trecut cu totul pe cetoza (ketoza), se petrec cele mai intense descompuneri de tesut gras.

Pentru a-si conserva proteinele, corpul incepe de asemenea sa caute surse de proteine ce nu apartin organismului, cum ar fi: mase celulare neesentiale, cum ar fi tumorile sub forma de fibroze, tesuturi degenerative, bacterii, virusi, sau alte componente organice care pot fi folosite pe post de combustibil. Acest aspect reprezinta principalul motiv pentru care dieta ketogenica produce efecte benefice asupra organismului.

In plus, in aceasta perioada de cetoza (ketoza) intensa corpul se afla intr-o stare similara cu somnul – un ciclu de odihna si detoxifieri.

Organismul incepe sa se concentreze pe eliminarea toxinelor si vindecarea si regenerarea tesuturilor si organelor afectate/deteriorate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel