Sari la conținut

Îndemnurile Cuviosului Ieronim al Eghinei: Când apa este curată şi liniştită, tu vezi până-n adâncime. La fel este şi cu mintea…

Mai multe studii au arătat, pe rând, beneficiile credinţei asupra sănătăţii. În cel mai recent dintre acestea, psihologi de la Universitatea de Stat din Ohio au confirmat acest adevăr, afirmând că există chiar o corelație între credință și longevitate şi susţinând că ateii trăiesc mai puţin decît credincioşii.

Benefiiciile pe care le aduce credinţa au fost puse în legătură cu modul de viaţă al omului religios, cu practicile care susţin sănătatea fizică şi elimină stresul, toate acestea îmbunătăţind, desigur, calitatea vieţii.

În acest context, îndemnurile Cuviosului Ieronim al Eghinei sunt mai actuale ca oricând, pentru că Avva Ieronim nu uita niciodată să aducă aminte de lupta cu propria minte, ca să prevenim păcatele şi, astfel, să ne păstrăm sufletul curat.

„Fiţi atenţi la mintea voastră. Nu o înrobiţi cu nimic. Eu însumi regret că am construit biserici, că mi-am înrobit mintea cu multe griji şi am împiedicat-o să se roage“. Şi adăuga: „Fiţi foarte atenţi cu mintea voastră. Nu o împovăraţi cu tristeţea şi cu probleme inutile. Când apa este curată şi liniştită, tu vezi până-n adâncime şi poţi observa chiar şi o pietricică. La fel este şi cu mintea… N-are importanţă că mintea scapă adesea departe de rugăciune şi de cuvintele pe care le pronunţăm, să fim atenţi ca noi să nu ne împrăştiem! Ea va reveni. Mintea se aseamănă cu un pui mic. El fuge încoace, fuge în colo, nu rămâne aproape de mama lui care este legată de un loc. Dar când a obosit, el revine să se odihnească şi să doarmă la picioarele ei…

În orice fel ar veni gândurile şi orice ar face, ele sunt străine. Să le înfruntăm atât cât putem şi să le izgonim! Nu trebuie să ne mâhnim din cauza lor. Să fim foarte atenţi la faptele noastre. Gândurile sunt străine, celălalt ni le sugerează. Ele vor dispărea“(…)

„Fără luptă este imposibil de dobândit virtuţile. Evitaţi vorbele deşarte! În ce mă priveşte, sunt preot de peste patruzeci de ani la Eghina şi n-am luat masa la nimeni. Când se insistă, accept cel mult o cafea! Îndrăzneala, familiaritatea şi libertatea prea mare slăbesc rezistenţa omului: ispititorul intră atunci încetişor în el şi obişnuinţele rele se instalează. Aşa că este bine să păstrezi distanţa“.

“Când mintea omului se purifică şi se iluminează – căci ea are propria sa iluminare, independentă de harul divin, cu ajutorul căruia, cum zic Părinţii, ea vede mai departe decât dracii – ea primeşte, în plus, iluminarea harului divin, până acolo încât acesta poate locui constant în ea şi-i acordă vedenii şi contemplaţii. Dacă omul are dorinţa de a vedea şi învăţa câteva lucruri ce-l interesează, poate să ceară acestea în rugăciune; harul va lucra pentru a-i împlini cererea”.

Monahul Ieronim ne-a rămas nu numai ca un mare duhovnic şi ascet, ci şi ca un „iubitor de oameni“ . S-a născut în anul 1883 la Cezareea, în Turcia de astăzi, cu numele de Vasile Apostolidis.  Viaţa sa exemplară, îndemnurile sale la pocăinţă, râvna cu care slujea lui Dumnezeu şi oamenilor l-au numărat între marii părinţi contemporani ai Bisericii.

P.S. Pentru cei care nu au aflat, a apărut Evenimentul Istoric!

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: