Sari la conținut

Adevărul despre murături: Ce se întâmplă în corpul nostru dacă le mănânci zilnic

Murături
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
marinata pentru muraturi

Când spunem murături spunem probiotice, care sunt esențiale pentru sănătatea intestinală și bunăstarea generală. Aceste microorganisme vii promovează creșterea bacteriilor bune în intestine.

Probioticele fac parte dintr-o imagine mai amplă cu privire la bacterii și corpul tău – microbiomul tău. Gândiți-vă la un microbiom ca la o comunitate diversă de organisme, cum ar fi o pădure, care lucrează împreună pentru a vă menține corpul sănătos. Această comunitate este formată din lucruri numite microbi, potrivit my.clevelandclinic.org. Ai trilioane de microbi pe și în corpul tău. Acești microbi sunt o combinație de:

  • Bacterii;
  • Ciuperci (inclusiv drojdii);
  • Viruși;
  • Protozoare.

Potrivit medicilor, murăturile sunt bogate în vitamine și minerale. Sunt o sursă bună de vitamina K, care este importantă pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Conțin și vitamina C, care întărește sistemul imunitar.

În cantități mici, murăturile conțin și vitamina A, care este importantă pentru vederea și sănătatea pielii. Nutriționiștii vorbesc despre schimbările ce apar în organism dacă această legumă conservată este consumată zilnic.

Printre acestea se numără îmbunătățirea activității gastrointestinale, imunitatea, ameliorarea crampelor musculare, reducerea dorinței de a mânca necontrolat, detoxifierea organismului. Dar este posibilă și o creștere a tensiunii arteriale.

Probioticele sunt bacterii benefice

„O porție medie din acest murat are doar aproximativ 10 calorii, ceea ce o face o gustare ideală cu un conținut scăzut de calorii”, potrivit unui expert în nutriție.

Probioticele sunt bacterii benefice care susțin flora intestinală sănătoasă. Majoritatea murăturilor sunt produse prin fermentația acidului lactic. Bacteriile Lactobacillus transformă zahărul în acid lactic și astfel ajută la conservarea castraveților. Aceste bacterii trăiesc și în tractul nostru intestinal și promovează o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic.

Consumul murăturilor menționate poate preveni crampele musculare. Acest lucru se datorează compoziției bogate de electroliți, cum ar fi sodiul și potasiul.

castraveți murați
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

„Castraveții reglează zahărul din sânge. Au un indice glicemic scăzut. Asta înseamnă că nu îți ridică glicemia la fel de mult ca alte alimente”, spune expertul.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge scad rapid, ceea ce duce la pofte de mâncare. Alimentele bogate în carbohidrați provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și astfel cresc pofta de mâncare – nu este cazul castraveților. Pe lângă probioticele care se găsesc în ele, fibrele au și beneficii digestive.

Ele susțin sănătatea intestinului și pot preveni constipația. Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru creșterea bacteriilor intestinale benefice și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Murăturile conțin antioxidanți

Murăturile conțin cantități semnificative de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Aceste daune pot provoca, de exemplu, cancer și alte boli. Antioxidanții sunt, de asemenea, importanți pentru menținerea pielii sănătoase și pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea ridurilor.

Avertismentul medicilor: De ce nu ar trebui să mănânci cantități mari din acest aliment?Motivul pentru aceasta este conținutul ridicat de sare din el. Prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială și probleme la rinichi. Oricine suferă de aceste probleme de sănătate ar trebui să-și limiteze aportul din murătura menționată, afirmă experții.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel