Sari la conținut

Ai grijă! Cunoaște cele 5 obiceiuri nesănătoase care provoacă demență

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Obiceiuri nesănătoase care provoacă demență. Pierderea capacității de a gândi, a memoriei, a atenției, a raționamentului logic și a altor abilități mentale sunt câteva dintre simptomele care interferează grav cu funcționarea socială și profesională.

O tulburare neurocognitivă majoră, demența este un grup de simptome cauzate de multe afecțiuni.

Potrivit Harvard Health, aproape 5-8% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani au o formă de demență. Acest procent se dublează la fiecare cinci ani după 65 de ani. Aproape jumătate dintre persoanele în vârstă de 80 de ani au o formă de demență, inclusiv boala Alzheimer și boala Parkinson.

De asemenea, statisticile arată că demența este mai răspândită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților și în zonele rurale decât în zonele urbane.

Potrivit experților în sănătate, există câteva obiceiuri proaste care îți pot afecta creierul. Câteva dintre ele sunt:

Obiceiuri nesănătoase care provoacă demență: Mănânci prea mult junk food

Potrivit medicilor, diferite părți ale creierului sunt legate de învățare, memorie și sănătate mintală la persoanele care mănâncă multe alimente nedorite precum burgeri, pizza, cartofi prăjiți, chipsuri, cola etc.

O dietă bogată în alimente procesate, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate provoacă inflamație, stres oxidativ și alți factori care cresc riscul de a dezvolta boli.

Scobitul în nas

Un studiu realizat de Griffith University a spus că scobitul în nas ar putea crește riscul de demență și Alzheimer. Studiul, publicat în revista Scientific Reports, spune că Chlamydia pneumoniae folosește nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca o cale de invazie pentru a invada sistemul nervos central.

Celulele din creier răspund apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Potrivit oamenilor de știință, prin scobirea constantă a nasului dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește bacteriile care pot ajunge până la creier.

Volum prea mare în căști

Dacă ascultați muzică la volum maxim folosind căști mai mult de 30 de minute pe zi, este posibil să suferiți de demență sau de orice altă scădere a funcției creierului.

De asemenea, potrivit medicilor, se poate întâmpla pentru că creierul tău trebuie să lucreze din greu pentru a înțelege ceea ce se spune în jurul tău, pe care nu îl poate stoca în memorie.

Experții în sănătate recomandă să reduceți volumul, care nu trebuie să depășească 60% din volumul maxim al dispozitivului.

Obiceiuri nesănătoase care provoacă demență: Singurătatea

Dacă nu ești o persoană prea socială și nu ai o conexiune reală cu lumea exterioară, ești obligată să fii singură. Potrivit experților în sănătate, oamenii care au chiar și câțiva prieteni apropiați sunt mai fericiți și mai productivi și au mai puține șanse de a suferi de demență și Alzheimer.

Cu toate acestea, singurătatea poate agrava declinul creierului.

Studiile lui John Hopkins spun că izolarea socială este un factor de risc substanțial pentru demență, în special la adulții în vârstă, și au identificat tehnologia ca o modalitate eficientă de intervenție.

Obiceiuri nesănătoase care provoacă demență: Somn slab

Un studiu, realizat de Harvard Medical School, a spus că persoanele în vârstă care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte au de două ori mai multe șanse de a dezvolta demență și de două ori mai multe șanse de a muri, comparativ cu cei care au dormit șase până la opt ore pe noapte.

Potrivit medicilor, un motiv se referă la depunerea proteinei Alzheimer, un beta-amiloid care se adună și se adună pentru a forma plăcile Alzheimer.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel