Sari la conținut

Ai pus grâu la încolțit de Sfântul Andrei? Să NU cumva să-l arunci, este mare păcat. Iată de ce

Sursa: Desenez cu lumina/Drawing with light
NU arunca grâul pus la încolțit grâul de Sfântul Andrei! ATENȚIE, este mare PĂCAT! Mulți greșim și facem asta! Din bătrâni, tradițiile și superstițiile arată ce păcat mare facem aruncând grâul sub orice formă, chiar și pâinea… 
Se știe că grâul este simbolul vieții, în condițiile în care este alimentul de bază din care se face pâinea noastră cea de toate zilele. De altfel, grâul este hrană de bază atât pentru oameni, cât și pentri păsări și animale încă din cele mai vechi timpuri.
Potrivit experților în semiotică, simbolul grâului este extrem de puternic: fertilitate, prosperitate, renaștere, productivitate, un nou început, energie pozitivă, adaptarea la noi situații – sunt doar câteva exemple din lista lungă de simboluri studiate se semiotică.

Ce simbolizează bobul de grâu încolțit

Fără prea multe studii de semiotică, simbolistică…, bătrânii noștri au considerat bobul de grâu încolțit un simbol divin.
Mai exact, acesta simbolizează viața care învinge moartea.
Potrivit celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei, o sărbătoare extrem de importantă din Calendarul ortodox și se păstrează până în noaptea de Anul Nou, pe 31 decembrie, adică fix o lună de zile.

Tradiții din bătrâni

Dar înainte de trecerea dintre ani, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică, așa ne putem da seama cum va fi și următorul an pentru noi.
Ei bine, dacă într-o lună de zile, grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele.

Ai grijă! Mare greșeală dacă faci asta!

De cealaltă parte, în cazul în care grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.
O mare greșeală pe care mulți o fac, legată de grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei este utilizarea lui. Tradiția spune clar că în cazul în care acesta a crescut frumos, sau nu, în niciun caz nu trebuie aruncat.
Grâul poate fi dat la păsările din curte, sau la păsările dintr-un parc, în cazul în care nu există altă posibilitate.
De asemenea, el poate fi utilizat și în anumite rețete cum ar fi salatele, de pildă.
Cei care vor arunca grâul vor comite un mare păcat fără ca măcar să își dea seama, iar lucrurile se pot întoarce împotriva lor, spune tradiția, notează Fanatik.ro.
Așadar, nu arunca grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei că este mare păcat!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel