duminică, decembrie 4, 2022

Legătura dintre culoarea limbii și starea generală de sănătate. Limba este unul dintre cel mai neglijate organe ale corpului, deşi este primul care ne arată că ceva este în neregulă. O limbă foarte încărcată indică o infecţie bacteriană, iar culoarea galbenă înseamnă că aveţi probleme cu ficatul.

LIMBA ÎNCĂRCATĂ. O limbă care pare a fi acoperită cu un strat alb, vâscos, este un semn de alarmă. Asta poate însemna că aveţi o infecţie în corp sau că suferiţi de o afecţiune autoimună.

Te-ar mai interesa: Crește numarul celui mai agresiv val de infectii r...

„Limba încărcată este expresia exagerării candidozei la nivelul limbii. În mod normal, candida există în gură, dar este ţinută în echilibru. Atunci când imunitatea organismului este slăbită, ea se dezvoltă în exces”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Această manifestare poate fi favorizată de anumite dezechilibre ale florei bucale normale, dar şi de bolile care duc la scăderea imunităţii, precum diabetul zaharat necontrolat, boli autoimune, boli cronice severe (insuficienţă hepatică cronică, insuficienţă renală cronică), neoplazii.

Atenție la orice schimbare a culorii limbii

SCHIMBĂRILE DE CULOARE. Orice schimbare de culoare la nivelul limbii este un indiciu privind starea de sănătate a organismului. O infecţie la nivelul cavităţii bucale sau o ciupercă pot da uneori o nuanţă gălbuie limbii .

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

„În schimb, culoarea galbenă sub limbă ne poate sugera un icter şi de aici o afecţiune hepatică sau biliară”, subliniază medicul. Dacă limba pare palidă, atunci este vorba de anemie.

LIMBA „ZMEURIE”. În caz de amigdalită streptococică sau scarlatină, în primele zile limba este încărcată, apoi începe să se cojească de la margini spre bază. Devine „zmeurie”, lucioasă. De fapt, această decojire este cauzată de toxinele produse de streptococ.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 decembrie 2022, cu Mihai Voropc...

AFTELE.Aftele sunt expresia unor infecţii virale la nivelul mucoasei bucale”, spune medicul. Pe de altă parte, studiile arată că pot fi şi semnul unui sistem imunitar slăbit. Şi lipsa unor vitamine şi minerale poate duce la apariţia lor.

Când să mergeţi la medic

Nu ignoraţi schimbările de la nivelul limbii, pentru că ele pot fi semne ale cancerului. Deşi cancerele cavităţii bucale reprezintă doar 4% din totalul de cancere, ele sunt extrem de violente, producând metastaze rapide.

Te-ar mai interesa: Gheața neagră”, extrem de periculoasă. Carambol cu...

Iată care sunt primele semne de cancer:

  • apariţia unor pete albe sau roşii pe limbă
  • sângerări inexplicabile
  • jenă la înghiţit şi mestecat dureri la nivelul gâtului, care se pot extinde şi la urechi
  • amorţirea limbii sau a unor zone din cavitatea bucală
  • rigiditatea limbii
  • modificări ale vocii
  • apariţia unor noduli în cavitatea bucală

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private