Sari la conținut

Simptome de deficit de vitamina B12: 7 semne neobișnuite care pot apărea în gură. Vitamina B12 ajută la producerea globulelor roșii și la menținere sistemului neurologic

Sursă foto: Getty Images
Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru organism care ajută la producerea globulelor roșii. De asemenea, vă menține sistemul neurologic să funcționeze corect. Cu toate acestea, un nivel scăzut continuu poate fi dăunător dacă apare oricare dintre aceste simptome.

Deficitul de vitamina B12 sau B9 apare atunci când organismul produce globule roșii neobișnuit de mari care nu pot funcționa normal din cauza lipsei de vitamina B12 sau folat.

O substanță chimică cunoscută sub numele de hemoglobină este folosită de celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în întregul corp.

Când există fie anormal de puține celule roșii din sânge, fie anormal de puține molecule de hemoglobină per globule roșii, această afecțiune este cunoscută sub numele de anemie.

Simptomele deficitului de vitamina B12

O varietate de simptome pot rezulta din anemie cauzată de deficitul de vitamina B12 sau insuficiența de folat. Acestea apar adesea treptat, dar dacă problema rămâne rezolvată, se pot agrava.

Indiferent dacă sunt provocate de o lipsă de vitamina B12 sau de acid folic, majoritatea simptomelor sunt aceleași.

Buze crăpate, manifestări orale, eritem și depopularea limbii și pete roșii umflate în afara buzelor au fost toate enumerate ca cele mai frecvente semne și simptome ale deficienței de vitamina B12 într-un studiu recent. Să ne uităm mai bine la aceste semne și să înțelegem cum le puteți identifica în stadiile incipiente.

Buze Crăpate

Cheilita, un alt nume pentru buzele crăpate, este o afecțiune comună caracterizată prin uscăciune, roșeață și crăpare buzelor. Apare frecvent ca un semn de inadecvare. Persoanele care suferă de afecțiuni care afectează absorbția nutrițională, cum ar fi boala Crohn, gastrita cronică și boala celiacă, sunt în mod deosebit expuse riscului.

Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Erupții cutanate în gură

Erupția cutanată și infecția limbii sunt al doilea cel mai frecvent simptom al deficienței de vitamina B12.

Cheilita unghiulară

Semnele orale ale insuficienței vitaminei B12 includ cheilita unghiulară, un alt disconfort al gurii sau buzelor cauzat de nivelurile scăzute de B12.

Decolorarea și senzația de arsură a limbii

O limbă umflată, cărnoasă, precum și senzații de arsură, decolorări și leziuni în întreaga gură, sunt semne orale suplimentare ale insuficienței de vitamina B12.

Pete rosii umflate

Lipsa vitaminei B12 poate provoca, de asemenea, zone roșii umflate pe exteriorul buzelor la colțuri. Este o tulburare inflamatorie care poate persista pentru câteva zile sau poate fi o problemă cronică și poate apărea pe una sau ambele părți ale gurii.

O limbă dureroasă sau roșie

Termenul „glosită” descrie o inflamație a limbii care are ca rezultat umflare, roșeață și durere. Se distinge printr-o limbă cu aspect lucios, care poate fi netedă sau dureroasă. O limbă extrem de inflamată poate deveni umflată, roșie și dureroasă, ceea ce poate afecta modul în care vorbiți sau mâncați.

Ulceratii bucale

Uneori puteți observa și ulcere bucale atunci când suferiți de această deficiență. O deficiență de vitamina B12 se poate manifesta uneori sub formă de ulcere bucale sau ale limbii. Deficitul de B12 poate determina persoanele să creeze celule roșii neobișnuit de mari care nu funcționează corect, ceea ce poate duce la anemie. Prin urmare, din lipsă poate rezulta o gamă largă de simptome, inclusiv ulcere bucale.

Alte simptome ale deficitului de vitamina B12

Pe lângă modificările semnificative din gură, se pot observa și semnele și simptomele menționate mai jos ale deficienței de vitamina B12:

  • O nuanță galben pal pe pielea ta
  • O limbă dureroasă și roșie
  • Ulceratii bucale
  • Senzația de înțepături
  • Schimbări în felul în care mergi și te miști
  • Vedere tulburată
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Schimbări în modul în care gândești, simți și te comporți
  • Un declin al abilităților tale mentale, cum ar fi memoria, înțelegerea și judecata (demența).
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel