Din cuprinsul articolului
Avertisment OMS: Îndulcitorii artificiali obișnuiți ai zahărului au câștigat popularitate ca alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr.
Dar dacă vrei să slăbești, îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu ajute pe termen lung, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acești înlocuitori includ acesulfamul K, aspartamul, advantamul, ciclamații, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații de stevie.
În acest sens, OMS a evaluat un total de 283 de studii și a stabilit că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr a avut un impact scăzut asupra reducerii greutății corporale și a aportului de calorii.
De asemenea, specialiștii nu au găsit nicio modificare a markerilor intermediari ai diabetului, cum ar fi glucoza și insulina.
„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zahăr gratuit, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele sau alimente și băuturi neîndulcite”, a declarat Francesco Branca, directorul OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.
Ghidul nu este pentru persoanele cu diabet preexistent, deoarece revizuirea nu a evaluat impactul înlocuitorilor de zahăr asupra persoanelor cu diabet.
OMS avertizează că utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali are unele efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.
„Îndulcitorii artificiali nu sunt factori dietetici esentiali si nu au valoare nutrițională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul îndulcitorii în dietă, începând devreme de timpuriu, pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, a adaugat Branca.
Cu toate acestea, recomandarea nu se aplică în cazul utilizării îndulcitorilor artificiali în pasta de dinți, cremă pentru piele și medicamente.
În liniile directoare din 2015, agenția ONU a recomandat ca utilizarea zilnică a zaharurilor gratuite la copii și adulți să fie mai mică de 10% din aportul lor total de energie. Îndulcitorii fără zahăr au câștigat o popularitate tot mai mare în urma acestui lucru.
„Această nouă orientare se bazează pe o evaluare amănunțită a celei mai recente literaturi științifice și subliniază că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține pierderea în greutate prin reducerea aportului de energie alimentară”, a declarat cercetătorul britanic în nutriție Ian Johnson, pentru CNN.
Cercetătorul a spus că liniile directoare nu ar trebui interpretate ca o indicație că aportul de zahăr nu are nicio relevanță în controlul greutății, ci, în schimb, oamenii ar trebui să se concentreze pe utilizarea „fructelor crude sau ușor procesate ca sursă de dulce”.
Educația despre astm responsabilizează! Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează…
Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un…
Rezultatele unui studiu recent au arătat că o serie de boli respiratorii, inclusiv COVID-19 și…
Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența…
Care este de fapt starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicul care l-a operat…
Un cunoscut supermarket din România oferă 1 leu pentru fiecare sticlă reciclată, în loc de…