Sari la conținut

Când ar trebui să despodobești bradul de Crăciun pentru a avea noroc în 2024? Tradiția veche de secole

despodobirea bradului de Crăciun
Sursă foto: Getty Images
Despodobirea bradului de Crăciun

Festivitățile specifice sărbătorilor de iarnă nu s-au terminat, nu știi ce zi a săptămânii este, iar dacă ai un brad natural în casă, acele încep să pară destul de rare. Chiar dacă zilele de sărbătoare sunt încă în plină desfășurare, s-ar putea să începeți să dați jos decorațiunile, dar înainte de a începe să demontați bradul, există o dată specifică de care ar trebui să o țineți cont.

Odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă și venirea anului nou, românii se pregătesc să despodobească bradul de Crăciun și să redecoreze casa, punând la o parte ornamentele festive. Sunt oameni care aleg să renunțe la el imediat după Revelion, iar alții și-ar dori să îl păstreze până în primăvară. Tradiția spune exact când se despodobește, de fapt, bradul de Crăciun.

Conform tradiției, intervalul de timp în care poți despodobi bradul de Crăciun și în care poți renunța la toate celelalte decorațiuni este destul de scurt, relatează Livingetc.

„În general, regula de bază spune că trebuie să renunțați la brad și la decorațiunile de Crăciun cândva după 5 sau 6 ianuarie, pentru a respecta cele 12 nopți de Crăciun”, a explicat Chenise Hinds, designer de interior.

„Această credință a prins rădăcini în timpul epocii victoriene din Anglia. Pe atunci, decorațiunile erau destul de scumpe, așa că obiceiul spunea să le dai jos imediat după sărbătoare pentru a evita deteriorarea lor, înainte de a le depozita pentru anul următor”, a mai declarat Hinds.

Cu toate acestea, ea atrage atenția că multe familii fac excepții în zilele noastre, mai ales dacă au copii care nu sunt încă pregătiți să spună adio sărbătorilor.

Deși unora li se par convenabile tradițiile străvechi, acestea nu reprezintă în niciun caz o regulă.

„Cel mai important lucru este să faci ceea ce ți se pare potrivit pentru familia ta”, spune ea.

Tradiția românescă de despodibire a bradului

Potrivit tradiției, bradul se despodobește până la Sfântul Ioan. Se spune că este bine ca în momentul în care despodobești bradul să rostești o rugăciune, pentru a avea parte de armonie și sănătate tot anul.

Pe 7 ianuarie, creștinii sărbătoresc Sfântul Ion, sărbătoare închinată Sfântului Ioan Botezătorul, zi numită și Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Inaintemergătorul Domnului. Din bătrâni se spune că de Sfântul Ion gerul se botează, adică se înmoaie și nu își va mai face simțită prezența, imediat după “gerul Bobotezei”.

De Sfântul Ion are loc obiceiul numit „Udatul Ionilor” sau Iordanitul, are loc in Transilvania si Bucovina.Astfel, tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bobotează pe toți aceia care le ies în cale, în special credincioșii care au participat la slujba de Sfântul Ion la biserică.

Oamenii pot dezvolta alergii la bradul de Crăciun.
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Ce faci cu bradul după Crăciun

Oamenii care au optat pentru un brad artificial îl pot păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl pot împobodi din nou. Situația se schimbă dacă au ales un brad natural tăiat, care nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă.

Dacă acesta are rădăcini, puteți opta pentru a-l replanta, dacă aveți grădină, însă dacă stați la bloc și vreți să-l aruncați, trebuie să știți că acest lucru trebuie făcut într-un mod responsabil.

Astfel, bradul nu se aruncă oriunde în spațiile publice, ci trebuie dus la ghenă, de unde persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului îl vor prelua.

Sunt orașe care au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați ulterior de echipele de salubrizare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel