sâmbătă, octombrie 16, 2021

Capitala statului Chile intră în lockdown, deși aproape 60% din populație s-a vaccinat. Care este explicația?

Pe fondul creșterii alarmante a cazurilor Covid, capitala statului Chile, Santiago, urmează

să intre în lock-down. Aprope 60% din populația țării s-a vaccinat anti-covid, dar cu toate acestea peste opt milioane de locuitori care locuiesc în și în jurul capitalei trebuie să rămână acasă de sâmbătă.

Aproximativ 58% din cei 17,5 milioane de oameni din țară au fost complet vaccinați și până la 75% au primit cel puțin o doză de vaccin.

Capitala statului Chile intră în lockdown. Care este explicația?

Chile a raportat 7.716 noi cazuri zilnice, marea majoritate a infecțiilor fiind printre cei care nu fuseseră complet vaccinați. Oficialii din domeniul sănătății avertizează

că paturile de terapie intensivă se apropie de capacitate maximă.

Mai mult de atât, Jose Luis Espinoza, președintele Federației Naționale a Asociației de Asistență Medicală din Chile, atrage atenția că membrii săi sunt „pe punctul de a se prăbuși”.

Potrivit BBC, criticii au acuzat guvernul că a fost prins într-un fel de „triumfalism” în ceea ce privește lansarea vaccinului.

  • Astfel, o explicație a numărului mare de infecții Covid, constă în faptul că s-au slăbit restricțiile coronavirusului prea repede.
  • O altă explicație ar consta în răspândirea unei variante noi

    a virusului, cea din Brazilia. Tulpina braziliană este considerată a fi mai contagioasă și provoacă forme mai severe ale bolii în rândul tinerilor decât variantele originale. În Brazilia, această tulpină a adus sistemul sanitar în pragul colapsului.

Frontierele Chile au fost închise din martie până în noiembrie 2020. Dar, după ce un blocaj strict a dus la infecții, s-a luat decizia de a le redeschide. Chilienilor li s-au mai acordat permise speciale de vacanță pentru a călători mai liber prin țară în timpul vacanțelor de vară din emisfera sudică.

Restaurante, magazine și stațiuni de vacanță

au fost deschise pentru a ajuta economia. Chile a avut aproape 1,5 milioane de infecții de când a început pandemia, cu peste 30.000 de decese legate de Covid, potrivit universității americane Johns Hopkins.

Ultimele stiri