Sari la conținut

Cauzele sângerării în tractul gastrointestinal superior și inferior. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni se pot dovedi fatale

Enterita este o inflamație a intestinului subțire!
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Consumul unor alimente ușor digerabile și bogate în nutrienți poate susține vindecarea.

Tractul gastrointestinal (GI) începe în gură și își parcurge drumul în jos în esofag, prin stomac, intestinul subțire și gros și rect, înainte de a se termina la anus. Sângerarea sau hemoragia oriunde de-a lungul acestei căi pot fi acute sau cronice și pot fi cauzate de o serie de factori.

Simptomele cheie sunt hematemeza (vărsături de sânge) și/sau melena (scaun negru, adică sânge în scaun). Simptomele însoțitoare variază, dar pot include dureri abdominale epigastrice și difuze, piele palidă, dificultăți de respirație și modificări ale conștienței.

Sângerarea în tractul gastrointestinal în sine nu este o boală, ci mai degrabă un simptom al unei boli. Această sângerare poate fi împărțită în sângerare gastrointestinală superioară și inferioară. Tractul gastro-intestinal superior este format din cavitatea bucală, esofag, stomac și prima parte a intestinului subțire – duodenul. Tractul gastrointestinal inferior constituie toate celelalte părți ale tractului gastrointestinal începând de la secțiunea mediană a intestinului subțire – jejunul până la anus.

Cauzele majore ale sângerării gastrointestinale superioare includ: varice esofagiene, gastrită, ulcer peptic, inflamație și cancer. Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu sângerarea gastrointestinală inferioară includ diverticulita (boală diverticulară), infecții, polipi, boli inflamatorii intestinale, hemoroizi, fisuri anale și cancer.

Sângerare gastrointestinală superioară

Sângerările din tractul digestiv superior sunt cauze semnificative de morbiditate și mortalitate și sunt mult mai frecvente decât sângerările gastrointestinale inferioare. Este important de remarcat faptul că mortalitatea asociată cu sângerările GI superioare este adesea ca rezultat al comorbidităților, mai degrabă decât a sângerării propriu-zise. Ulcerele peptice sunt cea mai frecventă cauză a sângerării gastrointestinale superioare.

Boala ulceroasă peptică (PUD) reprezintă până la 40% din cazuri, iar cei cu risc deosebit de mare pentru PUD includ alcoolicii, pacienții cu AINS extins și cei cu insuficiență renală cronică. PUD a fost strâns legată de infecția cu Helicobacter pylori.

Această bacterie este responsabilă pentru distrugerea mecanismelor de protecție din stomac și duoden, ceea ce duce la deteriorarea acidului din stomac, care altfel nu ar fi o problemă. Aceste ulcere se găsesc mai frecvent în duoden decât în stomac, deși ambele locații prezintă incidențe egale de sângerare.

Inflamația esofagiană și esofagita erozivă și gastrita erozivă reprezintă a doua cea mai frecventă cauză a sângerării gastrointestinale superioare. Refluxul acid este cea mai frecventă cauză a inflamației esofagului. Varicele esofagiene (vasele dilatate anormal) sunt de obicei observate la pacienții cu hipertensiune portală și boală hepatică cronică, iar acești pacienți prezintă un risc crescut de hemoragie.

În plus față de acestea, vărsăturile, din cauza forței, pot provoca rupturi ale esofagului (sindrom Boerhaave) și sângerare GI superioară rezultată. Pacienții aflați în șoc din cauza traumatismelor, sepsisului sau insuficienței de organ pot avea, de asemenea, sângerări gastro-intestinale superioare ca urmare a eroziunilor care apar în prezența fluxului sanguin scăzut și aciditatea alterată a lumenului gastric.

Sângerare gastrointestinală inferioară

Sângerarea gastrointestinală inferioară reprezintă până la o treime din toate hemoragiile gastrointestinale și este o cauză foarte frecventă de internare în spital datorită asocierii sale cu morbiditate și mortalitate crescută. Sângerarea din acest segment al tractului gastrointestinal poate fi clasificată în 3 categorii: sângerare masivă, sângerare moderată și sângerare ocultă.

După cum se sugerează, sângerarea masivă este o afecțiune care poate pune viața în pericol, care necesită transfuzii de sânge imediate. Sângerarea ocultă este observată cel mai adesea în cazul cancerului colorectal și pacienții prezintă de obicei anemie cu deficit de fier.

Aproximativ 6 din 10 sângerări gastrointestinale inferioare se datorează bolii diverticulare, care include diverticulita intestinului subțire și a colonului. Constipația, lipsa de fibre în dietă, înaintarea în vârstă și utilizarea medicamentelor precum aspirina și NASID sunt toți factori de risc pentru boala diverticulară.

Mică malformație vasculară a GI (angiodisplazie), adesea la nivelul colonului ascendent, asociată cu afecțiuni precum insuficiența renală cronică, poate da, de asemenea, naștere la hemoragie. Cu toate acestea, este mai puțin intensă decât boala diverticulară, deoarece sângerarea este din vene și/sau capilare.

Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Chron, colita ulceroasă și gastroenterita neinfecțioasă reprezintă puțin peste o zecime din hemoragiile gastrointestinale inferioare, în timp ce neoplasmele și bolile anorectale benigne, cum ar fi hemoroizii și fisurile anale, reprezintă 20%.

Acestea duc la sângerare din cauza distrugerii mucoasei intestinale. Unele infecții intestinale bacteriene provoacă, de asemenea, hemoragie datorită aceluiași mecanism. Alte cauze ale sângerărilor gastrointestinale inferioare includ infecțiile oportuniste asociate cu HIV, cum ar fi limfomul, colita CMV și sarcomul Kaposi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel