Sari la conținut

Ce înseamnă o tensiune arterială ridicată și care este valoarea normală?

Remedii hipertensiune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptomele hipertensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată este o afecțiune care, de obicei, nu prezintă niciun simptom. Aproximativ o treime dintre persoanele din UE suferă de această afecțiune, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, dar mulți nu știu că o au.

Dacă nu este tratată, aceasta poate crește riscul unor probleme grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, precizează The SUN.

Cu toate acestea, singura modalitate de a ști dacă aveți tensiune arterială ridicată este să o verificați. Tulburarea pune presiune asupra vaselor de sânge, a inimii și a altor organe.

Tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Potrivit experților, această boală este deosebit de periculoasă, deoarece exercită o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, a inimii și a altor organe, cum ar fi creierul, rinichii și ochii.

„Pot exista unele modificări ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat, care pot ajuta la reducerea acesteia, dar unii oameni trebuie să ia și medicamente”, a adăugat el.

Problemă uriașă la nivel mondial

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge împotriva pereților arterelor. Arterele transportă sângele de la inimă către alte părți ale corpului.

Atunci când tensiunea arterială este ridicată, înseamnă că inima trebuie să pompeze mai mult pentru a face ca sângele să circule prin corp, ceea ce poate duce la probleme grave.

Tensiunea arterială urcă și coboară în mod natural pe parcursul zilei, dar dacă este constant ridicată, reprezintă o problemă.

Atunci când presiunea este prea mare, aceasta poate face ca arterele să-și piardă elasticitatea și să devină rigide sau înguste.

Acest lucru permite depozitelor de grăsime să se acumuleze și să blocheze arterele, ceea ce poate duce la consecințe fatale – inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.

Care este o valoare normală a tensiunii arteriale?

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul a două numere diferite:

  • Primul număr, numit tensiune arterială sistolică, măsoară presiunea din arterele dvs. atunci când inima bate.
  • Al doilea număr, numit tensiune arterială diastolică, măsoară presiunea din arterele dumneavoastră atunci când inima se odihnește între bătăi.

De exemplu, dacă măsurarea indică 120 sistolică și 80 diastolică, veți spune „120 peste 80” sau veți scrie „120/80 mmHg”.

De fapt, tensiunea arterială ideală ar trebui să fie sub 120 și peste 80 (120/80).

Adulții cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată la cinci ani, spune NHS.

Tensiunea arterială se măsoară cu un instrument numit sfigmomanometru, aparat folosit pentru măsurarea presiunii arteriale.

Care sunt simptomele hipertensiunii?

Tensiunea arterială ridicată nu prezintă de obicei niciun simptom, așa că este important să vă supuneți unor controale regulate. Unele simptome pot include dureri de cap severe, oboseală sau confuzie, probleme de vedere și dureri în piept.

De asemenea, cei care suferă de hipertensiune arterială ar putea avea dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii, sânge în urină și bătăi în piept, gât sau urechi.

Dacă simțiți oricare dintre aceste simptome, cel mai bine este să vă consultați medicul de familie.

Ce cauzează hipertensiunea arterială și cum o poți reduce?

Este posibil ca medicii să nu poată identifica cu exactitate motivul pentru care a apărut hipertensiunea arterială, deoarece pot fi prezenți mai mulți factori de risc.

Unele persoane sunt mai predispuse să aibă hipertensiune arterială din cauza faptului că au „factori de risc”.

Factorii de risc care nu pot fi schimbați includ:

  • Vârsta – dacă aveți peste 65 de ani;
  • Antecedente medicale familiale – dacă aveți o rudă cu tensiune arterială ridicată.

Efectuarea de schimbări în stilul de viață poate ajuta la reducerea riscului de a avea hipertensiune arterială.

„Majoritatea oamenilor dezvoltă hipertensiune arterială din cauza dietei, a stilului de viață sau a unei afecțiuni medicale”, precizează British Heart Foundation.

Supraponderalitatea obligă inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în tot corpul, ceea ce vă poate crește tensiunea arterială.

O dietă proastă și lipsa de mișcare
Dacă nu mâncați sănătos, ați putea să vă expuneți riscului de hipertensiune arterială.

Prea multă sare este o problemă deosebită, deoarece cu cât mâncați mai multă sare, cu atât mai mare va fi tensiunea arterială.

Concentrează-te pe o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, sare și zahăr, punând accentul pe fibre, orez, pâine și paste integrale și multe fructe și legume.

Exercițiile fizice ajută la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge, menținând în același timp greutatea la un nivel stabil.

Consumați prea mult alcool sau cafea
Consumul regulat de prea mult alcool poate crește tensiunea arterială în timp, spun medicii.

Și nu uitați că alcoolul conține calorii și poate contribui la creșterea nedorită în greutate,  un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.

Iubitorii de cafea și ceai sunt avertizați că ar trebui să fie atenți la cofeina din alte surse, cum ar fi băuturile energizante.

Fumatul
Fumatul face ca pereții arterelor să devină lipicioși, precum și să se îngusteze. Aceasta împiedică sângele să circule la fel de bine, ceea ce ar putea duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Deși nu este o cauză directă a hipertensiunii arteriale, poate provoca o creștere instantanee a presiunii, a ritmului cardiac și reduce cantitatea de oxigen care ajunge la celulele corpului. Se știe că este periculos pentru sistemul circulator.

Nu dormiți prea mult
O lipsă regulată de somn poate duce la hipertensiune arterială, potrivit unor studii.

Se crede că somnul ajută organismul să controleze hormonii necesari pentru a regla stresul și metabolismul.

În timp, lipsa somnului ar putea provoca oscilații ale hormonilor, ducând la hipertensiune arterială și la alți factori de risc pentru bolile de inimă.

Când dormi, tensiunea arterială scade. A avea probleme de somn înseamnă că tensiunea arterială rămâne mai ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel