Sari la conținut

Ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem cafeaua pe stomacul gol?

Cafea cu coniac, efect daunător pentru sănătate
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafeaua combinată cu alcool este dăunătoare

Consumul de cafea pe stomacul gol este un ritual comun de dimineață pentru mulți oameni, dar acest obicei matinal poate avea un impact semnificativ asupra corpului nostru. 

Potrivit studiilor, consumul de cafea poate susţine sănătatea ficatului, a pielii şi a aparatului digestiv. De asemenea, poate prelungi viata şi poate ajuta la prevenirea mai multor boli. Cu toate acestea, există şi reversul medaliei în cazul unor persoane, care pot avea anxietate şi probleme cu somnul din cauza cofeinei.

În primul rând, cafeaua este acidă și atunci când este consumată pe stomacul gol, poate crește producția de acid din stomac. În timp, excesul de acid poate duce la gastrită, care este inflamația mucoasei stomacului. Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum greață sau o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului.

Pentru persoanele cu stomac sensibil sau cu probleme gastrointestinale preexistente, consumul de cafea pe stomacul gol poate exacerba acest tip de probleme.

Efect diuretic intens

Medicii spun că, dacă este consumată mai ales pe stomacul gol, cafeaua are efect diuretic intens, ceea ce înseamnă că stimulează producția de urină, crescând riscul de deshidratare, principalele semnale de alarmă resimţite fiind gura uscată, amețelile și durerile de cap. În plus, cofeina este un stimulent care poate crește producția de hormoni de stres, precum cortizolul și adrenalina.

Combate declinul cognitiv cauzat de boli precum Alzheimer

Pe stomacul gol, efectul cofeinei poate fi mai pronunțat, ducând la creșterea senzaţiilor de anxietate și nervozitate. Unii oameni pot prezenta o frecvență cardiacă crescută sau palpitații, care pot fi deranjante pentru persoanele cu afecțiuni cardiace subiacente.

Cu toate acestea, unul dintre efectele pozitive ale cofeinei este capacitatea sa de a crește vigilența și concentrarea. Conform unui nou studiu, consumul regulat de cafea modifică atenția, comportamentul și învățarea. Astfel, s-a constatat că neuronii din creierul unei persoane dependente de cafeină reacționează imediat ce sunt solicitați. De exemplu, în timpul procesului de învățare, își dezvoltă sinapsele mai eficient pentru a înregistra informații noi.

Mai mult, unui studiu din 2021 publicat în Frontiers in Aging Neuroscience argumenta că o cantitate mare de cafea e o metodă excelentă de a combate declinul cognitiv cauzat de boli precum Alzheimer.

Medicii atrag atenţia că aceată băutură poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi anumiți nutrienți, cum ar fi fierul și calciul. Pentru a reduce efectele negative ale consumului de cafea pe stomacul gol, luați în considerare un mic dejun mic și echilibrat înainte de cafea. Acest lucru poate ajuta la echilibrarea acidității și contracararea efectelor diuretice și stimulatoare ale cofeinei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: