Sari la conținut

Cum se poate reduce cazurile de moarte subită

Ritm cardiac
Sursă foto: arhivă Doctorul Zieli
ritm cardiac normal

Cum se poate reduce cazurile de moarte subită în viziunea specialiștilor. Moartea subită este cauzată de cele mai multe ori cardiopatie, o afecțiune a inimii. De cele mai multe ori persoanele care decedează, în special sportivii și persoanele care fac mișcare fizică, nu știu că suferă de această boală.

Cum se poate reduce cazurile de moarte subită. Depistarea din timp a cardiopatiei

Medicii cardiologi, pacienţii şi reprezentanţii sportivilor cer o mai mare atenţie pentru cardiomiopatii şi măsuri concrete de diagnostic şi tratament.

Cardiopatia este o afecţiune a muşchiului cardiac, care face ca inima să pompeze cu dificultate sânge către restul corpului.

Această afecțiune poate apărea la persoane de toate vârstele, dar mai ales la tineri, pentru care este printre principalele cauze de moarte subită.

Specialiştii estimează că în România sunt peste 60 de mii de persoane cu cardiomiopatie şi subliniază importanţa accesului la testare pentru depistarea din timp a acestei afecţiuni.

Moartea subită poate fi redusă prin monitorizarea mai atentă a persoanelor cu risc, a sportivilor de performanță

În cadrul unei dezbateri de specialitate, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu a vorbit şi despre nevoia de monitorizare a sportivilor de performanţă, amintind că şi în România au fost astfel de cazuri de deces – pe terenul de fotbal, de exemplu.

Gabriel Tatu-Chiţoiu: ”Primele morţi subite în sport au fost Vrăbioru de la Rapid în 1990, a fost Mișa Klein, Hîldan de la Dinamo. Mesajul care ar fi este vorba în primul rând de educație și este vorba de educație încă din școală, de recunoașterea stilului de viață sănătos, activității sportive ca și prevenție pentru boli cardiovasculare. Pe de altă parte, a faptului că acești copii trebuie să fie foarte bine testaţi în momentul care se apucă de sport competitiv. Un binecunoscut antreNor de fotbal a făcut un stop pe Arena Națională și habar n-avea că trecuse printr-o miocardită și avea o astfel de problemă. Deci, este vorba de testarea acestor oameni și testare în timp.”

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel